Asteroïde vernoemd naar de paus van de Gregoriaanse kalender

Paus Gregorius XIII, de 16e-eeuwse paus die verantwoordelijk was voor wat tegenwoordig bekend staat als de Gregoriaanse kalender, heeft nu een andere, hemelse aanspraak op roem. Een werkgroep van de Internationale Astronomische Unie heeft een asteroïde naar hem vernoemd, meldt de Vaticaanse Sterrenwacht dinsdag.

De “560974 Ugoboncompagni” – Gregory’s geboortenaam was Ugo Boncompagni – werd samen met 72 andere genoemde asteroïden aangekondigd in de update van 27 februari van de vakbondswerkgroep voor de nomenclatuur van kleine lichamen.

Ook opgenomen in de nieuwe groep zijn drie jezuïeten die verbonden zijn aan het Vaticaans Observatorium, waardoor het aantal asteroïden met de naam Jezuïet op meer dan 30 komt, zei het Observatorium in een verklaring.

Gregory, die leefde van 1502-1585, corrigeerde samen met een Italiaanse astronoom en een jezuïet-wiskundige de Juliaanse kalender en introduceerde een nieuwe methode voor het berekenen van schrikkeljaren die resulteerde in wat nu bekend staat als de Gregoriaanse kalender.

Het Vaticaans Observatorium vindt zijn oorsprong in 1582 in het pontificaat van Gregorius en de hervorming van de Gregoriaanse kalender. Gelegen in de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo in de heuvels ten zuiden van Rome, herbergt het observatorium tegenwoordig een tiental priesters en broeders die het universum bestuderen. Het wordt geleid door jezuïet broeder Guy Consolmagno.

Volgens een verklaring van het Observatorium omvat het proces om een ​​asteroïde – een relatief klein ruimtelichaam in een baan rond de zon – een naam te geven een voorlopige aanduiding op basis van de datum van ontdekking, gevolgd door een permanent nummer.

“Op dit punt wordt de ontdekker uitgenodigd om er een naam voor te bedenken”, zei het observatorium, eraan toevoegend dat koosnaampjes en commerciële namen verboden zijn en dat er 100 jaar moeten verstrijken voordat een asteroïde naar een persoon of bepaalde gebeurtenissen wordt genoemd.

De werkgroep nomenclatuur, bestaande uit 15 astronomen, beoordeelt vervolgens de voorgestelde namen.

bron: cruxnow

beeld: fenelbreak.com/vaticannews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *