Paus Franciscus steunt plan om Titus Brandsma patroonheilige voor de journalistiek te maken

 De oproep van honderden journalisten om de Nederlandse karmeliet Titus Brandsma uit te roepen tot patroonheilige van de journalistiek wordt door paus Franciscus persoonlijk ondersteund. De in het concentratiekamp Dachau vermoorde pater werd op 15 mei 2021 heilig verklaard en geldt als de eerste heilige journalist in de moderne betekenis van het woord.

door Hendro Munsterman (Nederlands Dagblad)

‘Met dat voorstel ben ik het helemaal eens’, zegt paus Franciscus in een exclusief interview met de Vlaamse journalist en pauskenner Emmanuel van Lierde dat woensdag verschijnt.

Van Lierde was een van de vier Nederlandstalige initiatiefnemers van de open brief aan de paus met het verzoek Brandsma uit te roepen tot patroonheilige van de journalisten, naast Anton de Wit (Katholiek Nieuwsblad), Hendro Munsterman (Nederlands Dagblad) en Wilfred Kemp (KRO-NCRV). De oproep werd rond de heiligverklaring van Titus Brandsma ondertekend door meer dan zestig internationale journalisten en een journalistenvereniging met 520 leden. 

LEES OOK

Lees hier de open brief van Nederlandse journalisten aan paus Franciscus

‘Het zou me zeker een genoegen zijn’, zei de paus toen Van Lierde hem aan het verzoek herinnerde en vroeg of het enige kans maakt. De paus zegt over de kwestie contact op te nemen met het Vaticaanse departement dat over heiligverklaringen gaat ‘om te bekijken wat mogelijk is’. 

Van Lierde sprak afgelopen 19 december met paus Franciscus tijdens een exclusief interview dat woensdag 1 maart verschijnt in zijn boek ‘Paus Franciscus – De conservatieve revolutionair’ over tien jaar paus Franciscus. Het verschijnt tevens bij het Vlaamse katholieke weekblad Tertio, waar Van Lierde voor schrijft.

Lees het volledige artikel in het ND

bron: Nederlands Dagblad

beeld:   Nederlands Carmelitaans Instituut (NCI)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *