Première: Concert op Haydns “Septem verba Christi in cruce”

El Greco: Christus aan het kruis.

Ter voorbereiding op de Goede Week is op Radio Vaticaan een wereldpremière te horen: vanaf 2 april zendt het radiostation van de paus voor het eerst wereldwijd Marcello Filotei’s werk “7” uit. Het stuk is geïnspireerd op Franz Joseph Haydns “Septem verba Christi in cruce”. (De zeven kruiswoorden) uit 1787.

De Vaticaanse Musea bieden weer avondopeningen aan

“7” duurt ongeveer 40 minuten en heeft als ondertitel “Meditation on  Septem verba Christi in cruce  by Joseph Haydn”en vertrouwt op percussie-instrumenten, een baritonstem en elektronische elementen, zoals het Vaticaan dinsdag aankondigde. 
De realisatie vond plaats in samenwerking met het Pauselijk Koor van de Sixtijnse Kapel: hun bariton Patrizio La Placa zingt de laatste woorden van Jezus in het Latijn op de melodieën gecomponeerd door Haydn. De percussie-instrumenten werden verzorgd door de internationaal bekende slagwerkgroep “Ars Ludi”, die in 2022 een Zilveren Leeuw won op de Muziekbiënnale van Venetië. Ook enkele stemmen van Vatican Radio/Vatican News droegen bij aan het project: ze hebben de woorden van Jezus aan het kruis – “Mijn God, mijn God, waarom heb je me verlaten”, gesproken in meer dan 20 talen. Dit werd vervolgens elektronisch verwerkt in de algehele compositie. 

Eerste uitzending op 2 april

De eerste uitzending van “7” is op 2 april 2023 om 00:01 Romeinse tijd op de 30 webradiostations van Radio Vatican – Vatican News, via satelliet; in DAB+ voor Italië en de omgeving van Rome. Het werk is ook op de Euroradio-circuit vanaf zondag 2 april, in het kader van het concertseizoen en ter gelegenheid van het project “Heilige week”. Op 2 april om 22.00 uur is er ook een speciale uitzending over het project op de Italiaanse zender van Radio Vaticaan. Vanaf 3 april zal het stuk beschikbaar zijn in een podcastversie op het Vaticaan Radio – Vatican News-platform. Een  videoversie van het stuk zal vanaf half april beschikbaar zijn. De video is gerealiseerd in de audiëntiezaal van het Vaticaan, waar een sculptuur van de opstanding van Pericle Fazzini te zien is.

achtergrond

Het opnemen en uitzenden van concerten heeft altijd deel uitgemaakt van het werk van Radio Vaticaan. Voor de Goede Week vroeg de pauselijke omroep componist Marcello Filotei, die op de muziekafdeling van Vaticaan Radio werkt, om Haydns passiemuziek, “De zeven laatste woorden van onze Verlosser aan het kruis”, te herinterpreteren en opnieuw te lezen tegen de acchtergrond van de moeilijkheden en tragedies die onze wereld doormaakt’, luidde een persbericht dat dinsdag door Vatican Radio/Vatican News werd gepubliceerd. Zo ontstond het stuk, getiteld ‘7’, bewust geschreven als een nummer zodat iedereen de titel in zijn eigen taal kon uitspreken, juist om het universele karakter van deze muziek te onderstrepen.

Op 29 maart om 12.00 uur is er een persconferentie over het project op het hoofdkantoor van Radio Vaticaan. 

(pm/vaticaannieuws – sst) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *