Vaticaan: meer katholieken, minder priesters wereldwijd

Het Vaticaan heeft het nieuwe Pauselijke Jaarboek voor 2023 en het Statistisch Jaarboek van de Kerk voor 2021 vrijgegeven. Beide werken geven informatie over belangrijke ontwikkelingen in het Vaticaan en de universele kerk.

In 2021 is het aantal katholieken wereldwijd met 1,3% gestegen tot 1.378 miljoen mensen. Dit staat in het Statistisch Jaarboek (Annuarium Statisticum Ecclesiae). De toename kwam ongeveer overeen met de algemene toename van de wereldbevolking in de overeenkomstige periode. Interessant zijn de regionale verschillen. Terwijl in Afrika het aantal katholieken in de verslagperiode met ruim drie procent toenam, bleef het aantal in Europa stabiel. In zowel Amerika als Azië lag de stijging echter rond de één procent.

In 2021 vormden katholieken 17,67% van de wereldbevolking; deze waarde is de laatste jaren nauwelijks veranderd. Op de twee Amerikaanse continenten is 64 procent van de bevolking katholiek, in Europa is dat 39,6 procent. Oceanië komt uit op 25,9 procent, Afrika op 19,4 procent. Het aandeel katholieken in de bevolking is met 3,3 procent het laagst in Azië.

In de katholieke wereldkerk wordt het percentage Afrikanen belangrijker: in 2020 en 2021 is het de grens van 19% gepasseerd. 
Het percentage Europeanen daarentegen blijft dalen en zakt onder de 20%. 
Bijna de helft (48%) van alle katholieken in de wereld woont in Amerika – 75% van hen in Zuid-Amerika en 27% alleen al in Brazilië. Brazilië blijft het land met het hoogste aantal katholieken ter wereld: 180 miljoen Brazilianen zijn katholiek.

In Afrika en Azië neemt het aantal priesters toe

Volgens het Vaticaan bedroeg het aantal geestelijken eind 2021 wereldwijd 462.388 mensen; dit was een daling van 0,39% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal priesters (407.872) daalde licht; voor religieuze priesters was de achteruitgang onevenredig. Terwijl het aantal priesters in Europa en Amerika afneemt, neemt het in Afrika en Azië aanzienlijk toe. Toch woonde eind 2021 39,3% van alle priesters in Europa.

bron: Vatican News

beeld: vuur van de H.Geest,pfarrbriefservice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *