Aandeel katholieken in de Latino-bevolking in de Verenigde Staten neemt af

Georganiseerde religiositeit neemt af

In de Verenigde Staten is het aandeel katholieken in de Latino-bevolking sterk gedaald. In een peiling van het Pew Research Center identificeerde 43 procent van de latina’s en latino’s zichzelf als katholiek. Dat is beduidend minder dan in 2010 (67 procent). Het aandeel protestanten bleef relatief stabiel op 21 procent, meldt het instituut donderdag (lokale tijd) in Washington.

Dertig procent van de respondenten zei agnostisch of atheïst te zijn of niet tot een bepaald geloof te behoren, aanzienlijk meer dan in 2010 (10 procent). Vier procent behoorde tot andere religies. Dit komt overeen met landelijke trends. Georganiseerde religiositeit neemt af onder jongeren van alle etnische groepen.

Volgens het US Census Bureau woonden in 2020 62,1 miljoen Latino’s in de Verenigde Staten, ongeveer 12 miljoen meer dan in 2010. Ze vormen 18,9 procent van de bevolking. De Pew-enquête stelt dat de groei van de Latino-bevolking voornamelijk te danken is aan geboorten in de Verenigde Staten, niet aan verdere immigratie.

Ongeveer de helft van de jonge Latino’s heeft geen religieuze overtuiging 

Ongeveer de helft van de latino’s tussen de 18 en 29 jaar heeft geen religieuze overtuiging. Slechts een vijfde van de Latino’s ouder dan 50 omschrijft zichzelf als ongebonden. De meerderheid van deze senioren is geëmigreerd. Pew ondervroeg 3.029 Latino’s en Latinas in het onderzoek.

De katholieke kerk in de VS

De rooms-katholieke kerk is de grootste denominatie in de VS, omdat de protestanten in verschillende denominaties zijn verdeeld. Ongeveer een kwart van de Amerikanen is katholiek, en de meeste katholieken wonen in het noordoosten en zuidwesten. Exacte cijfers zijn moeilijk omdat het wisselen van denominatie heel gebruikelijk is in de Verenigde Staten.

Bekijk het PEW onderzoek

bron: domradio.de/pewresearch.org

beeld: shutterstock© rawf8 

beeld: shutterstock© rawf8 ( shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *