Ontkerkelijking stokt voor het eerst sinds lange tijd

Voor het eerst sinds vele jaren zet de ontkerkelijking niet verder door. Afgelopen jaar rekende 43 procent van de bevolking zich tot een religieuze groepering. Dat is ongeveer net zoveel als het jaar ervoor.

door Maaike van Houten in Trouw

Het Centraal Bureau voor Statistiek, dat deze cijfers naar buiten brengt, kan niet zeggen of dit een trendbreuk is, of dat de stabilisering eenmalig is. Daarvoor zijn in elk geval de cijfers van dit jaar nodig, zegt Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het CBS. “Als het percentage dat zich tot een kerk, moskee of synagoge rekent gelijk blíjft, dan kan je hier meer over zeggen.”

De bevindingen van het CBS lijken in tegenspraak met die van het Nederlands Dagblad en onderzoeksbureau Kaski. Die stelden beide na onderzoek vast dat de kerken na de coronacrisis aanmerkelijk leger zijn. “Corona heeft de kerkverlating versneld”, zei Kaski-onderzoeker Joris Kregting daarover.

Hoofdsocioloog Traag van het CBS wijst erop dat de vragen in beide onderzoeken verschillend zijn: het CBS wil van mensen weten of ze zich tot een religieuze groepering rekenen, het Nederlands Dagblad en Kaski keken naar kerkbezoek. Dat niet meer naar de kerk gaan een tussenstap kan zijn naar uitschrijven, is geen kwestie waar het CBS zich mee bezighoudt.

Corona-effect niet onderzocht

Traag tekent aan dat het CBS-onderzoek geen relatie legt met corona. Mensen is in het algemeen gevraagd hoe vaak ze een godsdienstige bijeenkomst bijwonen en of ze bij een kerkgenootschap horen. Het effect van corona, dat het ND en Kaski expliciet hebben onderzocht, heeft het CBS niet gemeten.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt wel dat het kerkbezoek over een langere periode daalt: 

lees de resultaten van het CBSonderzoek

lees het volledige artikel in Trouw

lees ook: Ontkerkelijking gaat het hardst bij katholieken

beeld: deroerom.nl, kerk tijdens kerstviering in Coronatijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *