‘Het Vaticaan staat geïsoleerd in de Oekraïne-oorlog’

Interview met theoloog Fred van Iersel (68): ‘

Interview door Stijn Fens in Trouw 4 april 2023

Oud-hoogleraar Fred van Iersel denkt als katholiek al zijn hele leven na over de ethiek van oorlog en vrede. Hij vindt dat paus Franciscus meer kan doen om de oorlog in Oekraïne te stoppen.

Op 24 februari 2022 zat Fred van Iersel in de auto op weg naar het ziekenhuis voor een afspraak met de uroloog. Hij zou een nieuwe pil krijgen voor zijn prostaatproblemen. Niets om je ongerust over te maken. Dat beeld kantelde toen hij, nog steeds in de auto, berichten kreeg van zijn Oekraïense vrienden dat Rusland hun land was binnengevallen. “Dat was een enorme schok.”

Toen hij uiteindelijk tegenover de uroloog zat, zei die meteen: “Ik moet u heel slecht nieuws brengen”. Van Iersel bleek een tumor te hebben in zijn prostaat die was uitgezaaid naar zijn ruggenmerg. “We kunnen maar beperkt iets voor u doen”, zei de uroloog erbij. “Daar zat ik”, herinnert Van Iersel zich. “Het vreedzame Europa zoals ik dat kende, stortte in en mijn eigen leefwereld stond ook plotseling onder druk.”

De nacht daarop sliep hij niet. “Het was de enige keer in mijn leven dat ik me afvroeg: hoe ga ik dit doen?” Hij besloot op te staan en achter zijn laptop te gaan zitten. “Een Nederlandse admiraal zou die dag in het Vaticaan met medewerkers van de paus in gesprek gaan over hoe het Vaticaan zou moeten reageren op die oorlog. Zat ik daar midden in de nacht een antwoord te concipiëren.”……..

“Ik denk dat het Vaticaan geïsoleerd staat. Dat heeft te maken met het feit dat in kerkelijke kringen pacifisme en neutraliteit vaak hand in hand gaan. Terwijl je met de katholieke leer over oorlog en vrede in je hand die twee niet per se aan elkaar hoeft te koppelen. Je mag best zeggen: Rusland is met een aanvalsoorlog begonnen en daar moeten we militair tegen optreden. Zolang de paus die uitspraak niet doet, zit hij diplomatiek in een onmogelijke positie.

Lees het volledige interview in het dagblad Trouw

beeld: rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *