Algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken bezoekt Moskou en patriarch Kirill

Algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken (WCC), ds. prof. dr. Jerry Pillay, bracht deze week een bezoek aan Moskou, waar hij Zijne Heiligheid Patriarch Kirill van Moskou en heel Rusland ontmoet, en vertegenwoordigers van de grootste kerk die lid is van de Wereldraad van Kerken.

Vredesopbouw: conflicttransformatie en verzoening

De WCC-delegatie bestond uit de algemeen secretaris van de WCC, ds. prof. dr. Jerry Pillay, vergezeld door Peter Prove, WCC-directeur van de Commission of the Churches on International Affairs; prof. dr. Vasile-Octavian Mihoc, WCC-programmaleider voor Oecumenische Betrekkingen en Geloof en Kerkorde; en pater Mikhail Gundiaev, de vertegenwoordiger van de Russisch-Orthodoxe Kerk bij de Wereldraad van Kerken .

Het bezoek vond plaats op verzoek van het centrale comité van de Wereldraad van Kerken en maakte deel uit van een reeks bezoeken die al aan Oekraïne en nu aan Rusland hebben plaatsgevonden. De bezoeken zijn bedoeld om bruggen van vrede en verzoening te bouwen door middel van ontmoetingen en dialogen en om militaire conflicten, oorlogen en geweld te beëindigen.

Een WCC-delegatie bezocht Oekraïne van 10 tot 13 mei en voerde in Kiev een reeks intensieve consultaties uit met kerkleiders, Oekraïense regeringsfunctionarissen en anderen. Daar ontmoette de WCC-delegatie senior leiders van zowel de Orthodoxe Kerk van Oekraïne als de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, twee kerken waarvan het langdurige geschil is geïntensiveerd sinds de Russische invasie.

De Wereldraad van Kerken zal nu verder werken aan een rondetafelgesprek later dit jaar.

WCC algemeen secretaris na het bezoek aan Moskou “WCC wordt een instrument van dialoog”

De delegatie van de Wereldraad van Kerken die vorige week Oekraïne bezocht, had bevestiging gekregen van zowel de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (UOC) als de Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU) van hun principiële bereidheid om deel te nemen aan dialoogprocessen die door de Wereldraad van Kerken waren georganiseerd. “Consolidatie en eenheid in de Oekraïense samenleving, vooral onder de overwegend christelijk-orthodoxe gelovigen, is een duidelijke noodzaak in de huidige omstandigheden waarmee de natie en het volk van Oekraïne worden geconfronteerd”, merkte ds. Pillay op. “We hebben Moskou bezocht om ook de betrokkenheid van de Russisch-Orthodoxe Kerk in dialoog over de oorlog en de gevolgen daarvan te bespreken, ook met betrekking tot de diepe verdeeldheid in de orthodoxe familie in deze context,” meldde Pillay, “en ik ben Zijne Heiligheid Patriarch Kirill dankbaar voor de inzet om deze mogelijkheid te onderzoeken.”

Lees het volledige bericht op de site van de Wereldraad

bron: Wereldraad van Kerken

beeld: HH Patriarch Kirill en ds. prof. dr. Jerry Pillay. Foto: Russisch-Orthodoxe Kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *