Nieuw rapport over de omvang van misbruik Kerk Polen

“Het is vernederend”

Volgens nieuw onderzoek zouden katholieke geestelijken in de voormalige Volksrepubliek Polen meer dan 1.000 minderjarigen hebben misbruikt. Onafhankelijke experts willen nu de kerkarchieven doorspitten. De katholieke kerk in Polen heeft opnieuw haar excuses aangeboden voor wangedrag bij de omgang met slachtoffers van misbruik. Aanleiding hiervoor is een bericht in het dagblad “Rzeczpospolita” op donderdag, volgens welke naar schatting minstens 1.100 minderjarigen seksueel zijn misbruikt door geestelijken of leken in de katholieke kerk in Polen tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wereldoorlog en 1989.

Excuses van aartsbisschop Polak

Primaat en aartsbisschop Wojciech Polak zei dat hij dacht aan degenen die in hun jeugd seksueel zijn misbruikt. “Het is beschamend dat we het onrecht en hun leed al tientallen jaren niet hebben opgemerkt. Ik wil daar nogmaals mijn excuses voor aanbieden”, aldus de 58-jarige, die ook verantwoordelijk is voor de bescherming van kinderen en jongeren bij de Poolse politie.

Bisschoppenconferentie. De kerk was “vaak naïef” in de omgang met de misbruikers.

Volgens het rapport vonden journalisten van de krant in staatsarchieven dat de autoriteiten van de communistische volksrepubliek minstens 117 katholieke geestelijken en twee leken beschuldigden van kindermisbruik. 72 van hen werden veroordeeld en elf vrijgesproken. In de andere gevallen werd de juridische procedure om dubieuze redenen gestaakt of was de uitkomst onduidelijk. Volgens de krant hebben sommige geestelijken hun straf afgewend door ermee in te stemmen samen te werken met de communistische geheime dienst.

Geen passende straf

In de onderzochte zaken strafte de kerk de daders vaak niet afdoende, aldus de krant. Slechts één priester werd uit de geestelijkheid ontslagen en één religieus uit zijn orde gezet. Een seminarist moest het seminarie verlaten. Volgens de “Rzeczpospolita” pleegden sommige priesters later nog meer misdaden in andere parochies. Ze gaat ervan uit dat ongeveer 300 katholieke geestelijken in de Volksrepubliek kinderen hebben misbruikt.

Polak bracht hulde aan het werk van de journalisten. Het resultaat bevestigt dat verder onderzoek in de kerkarchieven noodzakelijk is. Volgens de aartsbisschop van Gnesen (Gniezno) wil hij tijdens de volgende algemene vergadering in juni een concept presenteren aan de bisschoppenconferentie.

Onafhankelijke verwerking

Polak vervolgt: “Ik hoop dat onderzoek door onafhankelijke experts de kerk in Polen zal helpen om eerlijk met het verleden om te gaan, rekening houdend met de historische en maatschappelijke context.” Dit is wat de mensen die schade hadden geleden verwachtten. De stap is noodzakelijk voor de kerk om het vertrouwen en de geloofwaardigheid te herstellen.

De katholieke bisschoppen van Polen besloten in maart een onafhankelijk team van experts aan te stellen om kindermisbruik door geestelijken in het verleden te onderzoeken.

Polak benadrukte dat de kerk momenteel een landelijke voorlichtingscampagne voert gericht op slachtoffers van seksueel geweld, vooral om hen psychologische en emotionele hulp te bieden: “We proberen ze te vinden.”

Katholieke Kerk in Polen

De rooms-katholieke kerk heeft van oudsher grote invloed gehad in Polen. Bijna 90 procent van de 33 miljoen burgers behoort ertoe. De laatste jaren heeft de kerk echter haar reputatie verloren, vooral bij de jongere generatie. In de hoofdstad Warschau koos slechts 29 procent van de leerlingen van de bovenbouw dit schooljaar voor het vak katholieke godsdienst. Volgens de bisschoppenconferentie woonde in 2021 28,3 procent van de katholieken in het hele land de zondagsmis bij.

bron: Domradio.de

beeld: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *