De synodale kerk – een hele klus

afsluiting continentale fase Afrika, Wereldsynode

DOOR ARCHIBALD VAN WIERINGEN

Niets zo divers als een theologieklas, weet ik uit mijn decennialange onderwijservaring. Vrouwen en mannen studeren theologie, jongeren en ouderen. Er zijn studenten die christen zijn, maar anderen zijn jood of agnost of zelfs atheïst. En de christenstudenten behoren tot verschillende kerken: naast de katholieke kerk zijn er studenten lid van de oudkatholieke kerk, de PKN, de kleinere protestante kerken in Nederland, of zelfs verschillende orthodoxe kerken.

Ook de katholieke theologiestudenten vormen een grote diversiteit. Ik ken een katholieke homoseksuele student die graag zou zien dat zijn liefde voor zijn katholieke vriend en levenspartner door de kerk zou worden gewaardeerd. Ik ken een katholieke student die graag zou zien dat zijn wekelijkse kerkgang naar de zondagse Tridentijnse mis door de kerk zou worden gewaardeerd. Ook katholieke studenten zijn zeer divers.

Zoals altijd, maar zeker bij zo’n grote diversiteit, is het van belang dat men met respect naar elkaars visie luistert. Geef elkaar de ruimte je eigen mening naar voren te brengen. Durf te luisteren naar elkaar….. Durf dus ook te luisteren naar elkaars argumenten.

Luisteren naar elkaars argumenten is veel moeilijker nog dan luisteren naar elkaars meningen, want een argument van een ander kan misschien wel meer steekhoudend zijn dan je eigen mening.

De Synodale Weg – een hele klus. Een hele theologische klus!

lees de volledige column op katholiek.nl

Archibald L.H.M. van Wieringen, priester van het bisdom Haarlem-Amsterdam, is hoogleraar Oude Testament aan de Tilburg School of Catholic Theology.

beeld[: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *