Eerste katholieke Senator voor CU

Als Eric Holterhues (51) dinsdag beëdigd wordt als Eerste Kamerlid is hij de eerste katholieke politicus op landelijk niveau voor de ChristenUnie én de eerste landelijke ChristenUnie-politicus die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht. Daarover praten doet Holterhues met tegenzin.‘Versmald worden tot één aspect doet geen recht aan mensen.’

Interview door Niels van den Bovenkamp voor het ND.

Elke dag begint Eric Holterhues in de Aloysiuskerk in Utrecht, bij hem om de hoek. Daar wordt de eucharistie gevierd, uit de Bijbel gelezen en gebeden. Hij komt net bij een viering vandaan waar gebeden is om een zegen voor nieuwe Eerste Kamerleden, waar hij er bijna één van is. Op zo’n moment voelt de geboren Rotterdammer zich ‘gedragen’ en ‘beschermd door Gods zegen’.
Een van de belangrijkste onderdelen is voor hem het ‘Ite missa est’, waarmee wordt aangekondigd dat de mis en einde is en gelovigen worden heengezonden in de wereld. Dan moet je in de praktijk brengen wat je hebt gehoord, zegt Holterhues. Hij gelooft heilig in die combinatie van contemplatie en actie, ook in zijn nieuwe baan als Eerste Kamerlid.

Wat maakt dat u zich thuis voelt bij de ChristenUnie?
‘Het christelijk-sociaal denken van de partij, dat nauw verwant is aan het katholiek-sociaal denken. De overeenkomst tussen die beide zijn de zeven werken van barmhartigheid, waar door paus Franciscus een achtste aan is toegevoegd: zorg voor de schepping. Ik herken mezelf in de kern van waar de ChristenUnie voor staat: uitgaan van menselijke waardigheid, onderlinge solidariteit, je inzetten voor de samenleving, voor de positie van mensen die het minder hebben en voor de schepping. Ik denk dat paus Franciscus enthousiast zou zijn over de ChristenUnie als hij in Nederland zou wonen.’…..

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *