‘Europa lost verkeerde probleem op’

’ …Tunesië wordt steeds meer een gevangenis voor vluchtelingen en migranten: sinds de haatspeech van president Saied keert de bevolking zich tegen hen, maar ze kunnen ook niet terug.  …De enige vluchtroute lijkt richting Europa. Maar juist zondag was premier Rutte in Tunesië om te praten over de asieldeal.

Naast het gebouw van de International Organisation of Migration in Tunis, de hoofdstad van Tunesië, hebben driehonderd vluchtelingen een tentje opgezet. Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en mensenrechtenexpert Eduard Nazarski lopen zaterdag door het tentenkamp om met vluchtelingen en migranten te praten. ‘We ontmoetten een man uit Sierra Leone. Hij is samen met zijn vrouw en baby van zeven maanden gevlucht. Hij was kip aan het frituren en vertelde dat hij iedere dag een beetje geld bedelt om eten te kunnen kopen’, vertelt Nazarski. ‘De vluchtelingen slapen zo veel mogelijk overdag. ’s Nachts blijven ze wakker om te waken, omdat ze bang zijn voor groepen jongens die hen met messen aanvallen’, zegt Ceelen. ‘Ze zeggen dat ze wakker moeten blijven om de Arabische stemmen op tijd te herkennen. Heel akelig.’

Al een aantal maanden reist Stichting Vluchteling met Ceelen en Nazarski langs de randen van Europa om aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen en migranten. Met eigen ogen willen ze zien hoe vluchtelingen al dan niet worden opgevangen. Ze spreken onder meer met vluchtelingen zelf, praten met de lokale bevolking en met hulp- en mensenrechtenorganisaties. Eerder waren ze onder meer in Griekenland en op Lampedusa. Sinds donderdag zijn ze in Tunesië. Er zijn in Tunesië momenteel meer dan negenduizend vluchtelingen en asielzoekers geregistreerd bij de VNvluchtelingenorganisatie UNHCR….

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: stichting vluchteling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *