“Progressieve” Vaticanum II-parochie in Parijs krijgt nieuw leven

De aartsbisschop van Parijs opent de weg naar het herstel van geloofsgemeenschap Saint Merri buiten de Muren, een creatieve katholieke gemeenschap die in 1975 werd opgericht en die zijn voorganger meer dan twee jaar geleden sloot.

Door Malo Tresca voor La Croix International

De gemeenschap gaf op 12 juni, een dag na de jaarlijkse bijeenkomst, een verklaring af waarin ze zei dat haar leden het besluit van aartsbisschop Laurent Ulrich verwelkomden om de nu dakloze gemeenschap nieuw leven in te blazen en er een permanente locatie voor te vinden. 

Aartsbisschop Michel Aupetit, de vorige aartsbisschop , sloot het pastoraal centrum in maart 2021 wegens problemen met medebeheer. Maar het pastorale team van Saint Merri bdM had een ontmoeting met aartsbisschop Ulrich en zijn vicaris-generaal, Mgr. Emmanuel Tois, afgelopen mei om de toekomst van de gemeenschap te bespreken. Tois heeft vervolgens medio juni alle leden van de gemeenschap ontmoet en drie concrete ontwikkelingen aangekondigd.

Ten eerste heeft de aartsbisschop besloten een ‘compagnon priester’ in de communiteit aan te stellen. Ten tweede zal er een nieuwe ‘mission statement’ worden opgesteld om de pastorale visie die wijlen kardinaal François Marty aan de gemeenschap toevertrouwde toen hij haar in 1975 stichtte, beter te omschrijven. De kardinaal vroeg saint Merri bdM om te zoeken naar nieuwe manieren om kerk te zijn in samenleving, dichter bij al degenen die vervreemd zijn van of gewond zijn geraakt door de instelling. 

En ten slotte heeft aartsbisschop Ulrich besloten “naar een ‘nieuwe plek’ te zoeken om deze missie te belichamen”.

“Opluchting”

De leden van het voormalige pastorale centrum, dat oorspronkelijk in een levendige buurt op de rechteroever was gevestigd, op ongeveer 800 meter van de Notre-Dame, verwelkomden de ontwikkelingen. Guy Aurenche, de woordvoerder van de gemeenschap, zei dat de leden het nieuws “met zeer positieve opluchting ontvingen, zonder beschuldigingen, maar met het gevoel dat onze zaak serieus werd genomen op diocesaan niveau”.

Zonder verdere details te weten over de priester die deze begeleiding zou kunnen verzorgen of over hun toekomstige missiepost, verwelkomde Aurenche ook “de uitnodiging van aartsbisschop Ulrich om te zien dat de gemeenschap een creatieve rol blijft spelen – hoe bescheiden ook – door de aankondiging van deze nieuwe missieverklaring”.

“Einde van het jaar 2023”

Mgr. Tois zei op 12 juni dat dit proces “eind 2023 vruchten zou moeten afwerpen”, aldus het persbericht van Saint-Merri. “De hernieuwde dialoog en het herwonnen vertrouwen geven hoop op vernieuwing aan de gemeenschap die ten dienste staat van de verkondiging van het evangelie, in gemeenschap met de Kerk van Parijs”, aldus het communiqué.

Het verzekerde toen dat “in een tijd waarin de Kerk meer dan ooit op zoek moet zijn naar manieren om aanwezig te zijn en haar missie in verschillende vormen uit te drukken, Saint-Merri Outside the Walls, rijk aan verleden en heden, op op het kruispunt van de verwachtingen van de samenleving en de boodschap van het evangelie, wil ten volle deelnemen aan het proces”.

Read more at: https://international.la-croix.com/news/religion/progressive-vatican-ii-parish-in-paris-gets-new-lease-on-life/17977

beeld: tripadvisor.com/media/photo-o/09/6b/c3/25/eglise-saint-merri.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *