Jezuïeten zetten prominente kunstenaar uit de sociëteit op beschuldiging van misbruik van vrouwen

Elise Ann Allen

Door Elise Ann Allen voor Crux Now

Luister naar dit verhaal:

Na een maandenlang onderzoek naar beschuldigingen van seksueel wangedrag, heeft de jezuïetenorde een prominent lid en beroemde kunstenaar uit de sociëteit gezet op grond van het feit dat hij zijn gelofte van gehoorzaamheid in het opvolgen van de beperkingen tegen hem, had geschonden.

In een donderdag gepubliceerde verklaring kondigde pater Johan Verschueren, die als permanent afgevaardigde van de Sociëteit van Jezus voor huizen, werken en interprovinciale jezuïeten in Rome, de zaak Rupnik behandelt, aan “met een bedroefd hart dat hij pater Marko Ivan Rupnik uit de Sociëteit van Jezus verwijderde. Dit gebeurt in overeenstemming met het kerkelijk recht, vanwege zijn koppige weigering om de gelofte van gehoorzaamheid na te komen”, aldus Verschueren.

Verschueren zei in de verklaring van donderdag dat het jezuïetenteam dat de klachten tegen Rupnik onderzocht, hun dossier in februari heeft ingediend en documenteert “talrijke klachten van allerlei aard die ons hebben bereikt, afkomstig uit zeer verschillende bronnen en voor gebeurtenissen die zich over een periode van meer dan 30 jaar hebben voorgedaan. .”

“Als superieuren achtten we de mate van geloofwaardigheid van wat werd gerapporteerd of waar getuige van was zeer hoog”, zei Verschueren, die zei dat de sociëteit de aanbevelingen en suggesties van het onderzoeksteam opvolgeden.
Rupnik de opdracht had gekregen om van gemeenschap te veranderen, door te verhuizen van het jezuïetenhuis dat verbonden was aan het Centro Aletti dat Rupnik in Rome had gesticht, naar “een nieuwe opdracht waarin we hij een ​​laatste kans kreeg om in het reine te komen met zijn verleden en een duidelijk teken te geven aan de vele gewonden die tegen hem hebben getuigd, om het pad van de waarheid te betreden.”

Marko Rupnik heeft 30 dagen om in beroep te gaan.
De zaak van Rupnik heeft de katholieke wereld de afgelopen maanden bezig gehouden om zijn prominente status als hoog geprezen hedendaagse katholieke kunstenaar, evenals het feit dat hij tot dezelfde orde behoort als paus Franciscus en een hele reeks andere hooggeplaatste Vaticaanse functionarissen. ..

Details over de Rupnik-zaak zijn onduidelijk gebleven, en veel waarnemers vragen zich af of hij misschien werd beschermd door het Vaticaan, waar een jezuïet-paus regeert en een andere jezuïet, Ladaria, het dicasterie leidt waar beschuldigingen van misbruik worden berecht.

Verschueren gaf in de verklaring van donderdag geen details over wat er daarna komt, of dat Rupnik nog steeds uit het priesterschap zou kunnen worden gezet, maar zei dat in afwachting van het beroep van Rupnik, “we ons moeten beperken tot deze officiële communicatie om de procedures juist te laten verlopen. Als en alleen wanneer het ontslag van pater Marko Rupnik uit de Sociëteit definitief wordt, zal het mogelijk zijn om de thema’s te verdiepen. Niet eerder’, zei hij.

beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *