Gezamenlijke viering als startpunt verzoening

De aanval van Moskou bracht hen dichterbij

Volgens de katholieke kerk hebben Polen en Oekraïne zich “op papier” verzoend met betrekking tot de bloedbaden die Oekraïense nationalisten in de Tweede Wereldoorlog tegen Polen hebben gepleegd.  Johannes Paulus II is de patroonheilige van de verzoening.

Na jaren van gezamenlijke inspanningen van de bisschoppen van beide landen is de verzoening “op papier al tot stand gekomen”, aldus een gezamenlijke boodschap van de voorzitter van de Poolse katholieke bisschoppenconferentie, aartsbisschop Stanislav Gadecki, en het hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, groot-aartsbisschop Svyatoslav Shevchuk. De boodschap werd vrijdag voorgelezen en ondertekend tijdens een dienst in de Sint-Janskathedraal in Warschau.

Geen ruzie over feiten en evaluatie

De aanleiding was de 80ste verjaardag van de bloedbaden in de toen door Duitsland bezette, westelijke Oekraïense regio Wolhynië, waarnaar in Polen vaak wordt verwezen als genocide. “We discussiëren niet over de feiten uit het recente verleden en hun beoordeling”, aldus Gadecki en Shevchuk. Ze wezen op de steun van Polen aan Oekraïners die op de vlucht zijn voor de Russische aanvalsoorlog: “Miljoenen Polen hebben hun huizen en hun hart opengesteld voor de vluchtelingen uit Oekraïne.”

Paradoxaal resultaat van de Russische aanvalsoorlog

Paradoxaal genoeg is het resultaat van de Russische poging om de Oekraïense natie te vernietigen een wederzijdse toenadering tussen het Poolse en Oekraïense volk. De Russische agressie tegen Oekraïne heeft eens te meer aangetoond “dat verzoening tussen onze volkeren en samenwerking tussen een vrij Polen en een vrij Oekraïne noodzakelijke voorwaarden zijn voor vrede in ons deel van Europa”, vervolgde de ambassade. Verzoening kan alleen worden gebouwd op wederzijdse vergeving, waarheid en rechtvaardigheid.

Johannes Paulus II als patroonheilige van verzoening

In de verklaring wordt de heilig verklaarde Poolse paus Johannes Paulus II (1978-2005) meermaals geciteerd, bijvoorbeeld in een preek tijdens zijn bezoek aan Oekraïne in 2001. Hij is de patroonheilige op weg naar Pools-Oekraïense verzoening.
Al op de 70e verjaardag van het bloedbad riepen Shevchuk en de toenmalige voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Jozef Michalik, op tot wederzijdse vergeving voor misdaden en “etnische zuivering”. Alleen al op 11 juli 1943, het hoogtepunt van het bloedbad, vielen eenheden van het Oekraïense partizanenleger UPA ongeveer 100 dorpen aan.

Roep om opgraving en begrafenis

Ze claimden het grondgebied dat voorheen aan Polen toebehoorde voor een toekomstige Oekraïense staat. Poolse historici gaan uit van 130.000 dodelijke slachtoffers tussen 1939 en 1947. Maar Poolse nationalisten doodden destijds ook Oekraïense burgers – tot wel 20.000. Gadecki riep de presidenten en regeringsleiders van Oekraïne en Polen op om “alle slachtoffers van de genocide waardigheid te betonen en de lichamen van de vermoorden vooraf op te graven”.
Hij verzette zich ook tegen de verheerlijking van leden van de voormalige “Organisatie van Oekraïense Nationalisten” (OUN) en het partijdige UPA-leger.

Gemeenschappelijke mis op het startpunt van het bloedbad

Gadecki en Shevchuk ondernemen in het weekend een “bedevaart van vergeving en verzoening” naar Wolhynië. Zaterdag willen ze een mis opdragen in een dorp nabij de stad Volodymyr, waar de bloedbaden in februari 1943 begonnen met de moord op zo’n 150 Polen.
De pauselijke ambassadeur in Oekraïne, aartsbisschop Visvaldas Kulbokas, en het hoofd van de Oekraïens-orthodoxe kerk, metropoliet Epiphanius, zullen naar verwachting zondag ook een dienst bijwonen in de rooms-katholieke kathedraal in de stad Lutsk.

De Tweede Wereldoorlog in één oogopslag

De Duitse aanval op Polen in 1939 markeerde het begin van de Tweede Wereldoorlog. Tegen de tijd dat het eindigde in 1945, hadden wereldwijd ongeveer 60 miljoen mensen het leven verloren.
1939 – Wehrmacht aanval op Polen (1 september). Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren de oorlog aan Duitsland (3 september) – zonder militaire tussenkomst. Invasie van de Sovjet-Unie in het oosten van Polen.

bron: domradio.de

beeld: Kerk van de Heilige Maagd Maria en standbeeld van Johannes Paulus II in Truskavets, Oost-Galicië/ © Ruslan Lytvyn ( shutterstock )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *