Paus benoemt leden voor wereldsynode

Paus Franciscus heeft onder meer het voormalige hoofd van Congregatie van de Geloofsleer kardinaal Gerhard Ludwig Müller, benoemd tot lid van de wereldsynode die in oktober gepland staat. Dat blijkt uit de namenlijst. Het Vaticaan maakte vrijdag bekend dat de twee opvolgers van Müller, de Spaanse kardinaal Luis Ladaria en de pasbenoemde prefect van het Dicasterie van de Geloofsleer Victor Fernandez, ook tot leden zijn benoemd.

Vanuit Duitsland benoemde de paus ook de Duitse bisschoppen Felix Genn (Münster) en Stefan Oster (Passau) tot leden van de synode, die moet adviseren over een fundamentele hervorming van de medezeggenschap in de katholieke kerk.

De Nederlandse bisschoppenconferentie zal vertegenwoordigd worden door mgr.Hoogenboom, hulpbisschop van Utrecht. De Nedrlanse professor Myriam Wijlens, hoogleraar Canoniek recht aan de universiteit van Erfurt (D) zal als deskundige adviseur aan de Synode deelnemen.

benoemde bisschoppen

De Duitse Bisschoppenconferentie had de voorzitters Georg Bätzing (Limburg), Bertram Meier (Augsburg) en Franz-Josef Overbeck (Essen) als deelnemende bisschoppen aangewezen. Ook de Duitse priester Thomas Schwartz nam deel aan de synode als topman van hulporganisatie Renovabis.

Opening van de Wereldsynode in oktober 2021 / © Vatican Media/Romano Siciliani (KNA)
Opening van de Wereldsynode in oktober 2021/ © Vatican Media/Romano Siciliani ( KNA )

Uit de kiesgerechtigde leken werden de vicevoorzitter van de lekenkoepelorganisatie Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK), professor theologie Thomas Söding en de Zwitserse Helena Jeppesen-Spuhler van de hulporganisatie “Fastenaktion” benoemd. de synode. Beiden hadden al deelgenomen aan het Europese podium van de Wereldsynode in Praag.

Bekijk de volledige lijst van deelnemers

Bron: domradio.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *