Deze priester kwam in een crisis door het celibaat: ‘Ik wilde niet leven met een leugen’

 Hij was de tweede man van het bisdom Rotterdam, maar drie jaar geleden legde hij zijn priesterambt neer. Gelovigen waren geschokt en het bisdom sprak van een ‘groot verlies’. Twee weken geleden is Tjeerd Visser aangesteld als pastoor binnen de Oud-Katholieke Kerk in Hilversum. In de enorme pastorie wil hij nu uitleggen wat er gebeurd is.
‘Lange tijd hield ik de boot af; ik was er niet aan toe mijn verhaal te vertellen. Nu is er iets afgerond. Afscheid nemen van de Rooms-Katholieke Kerk doe je eigenlijk nooit. Ik loop nog steeds rond in die kerk, ik heb er familie en vriendschappen. Afstand heb ik gedaan van het systeem, waarvan ik nu niet meer afhankelijk ben.’

Interview door Sanne Gerrits in het Nederlands Dagblad

Voor Tjeerd Visser werkte de Katholieke Kerk – waar hij twintig jaar als priester, lid van de priesterraad en het kapittel van bisdom Rotterdam en als vicaris-generaal rondliep – als een systeem, ‘met zijn beperkingen, maar ook zijn zegeningen’. ‘Ik moet ook zeggen dat bisdom Rotterdam in mijn twintig jaar priesterschap altijd erg goed voor mij gezorgd heeft. Natuurlijk was de bisschop ‘not amused’ toen ik uittrad. Maar hij heeft wel goed voor mij gezorgd; ik ben niet aan de dijk gezet, zonder geld, zonder huis.’ De kerk is een systeem net als je familie’, legt Visser uit. ‘Je familie verlaten doe je niet zomaar. Ik dacht steeds: hoe zouden mensen gaan reageren op wat ik doe? Ik was vergeten dat ik deze keuze mocht maken.’

roeping

Visser leefde lange tijd gebukt onder ‘het ambt’. Hij herkent veel in de serie over het Britse koningshuis The Crown. ‘Het is altijd iets waar je rekening mee moet houden: dat je ‘ambtsdrager’ bent. Ik vond het in toenemende mate ingewikkeld om ambtsdrager te zijn in een kerk die stond voor dingen waarmee ik zelf niet kon leven. Ik kon niet meer celibatair leven. 

Als je daar goed over hebt nagedacht en je neemt dat besluit, dan moet je er ook mee stoppen, vind ik.

Tijdens de installatie door Bernd Wallet, ok aartsbisschop van Utrecht

beeld: https://hilversum.oudkatholiek.nl/f

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *