‘Hopen dat bisschoppen ontdooien’ (update)

Synodecafé praat katholieken bij

 Tijdens een online ‘synodecafé’ praatten theologen, religieuzen en een journalist Nederlandse katholieken bij over de synode over de vernieuwing van de Rooms-Katholieke Kerk. Dit historische, door paus Franciscus in oktober 2021 geopende proces gaat op 4 oktober zijn derde en beslissende fase in. ‘We hopen dat het vuur ook bij de bisschoppen wat zal gaan branden.’

De ‘bijpraatsessie over de synode’ vond woensdagmiddag plaats in de foyer van theater De Leeuw in Arnhem en was online te volgen. ‘Een café is niet alleen om te luisteren, maar ook om het glas te heffen en het gesprek aan te gaan’, zei Daan Savert, een van de twee presentatoren. De jonge theoloog begon met het aansteken van een kaars.

Deze ‘bijpraatsessie’ is hier terug te kijken.

Het synodecafé is een initiatief van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), het Netwerk Katholieke Vrouwen en het bisdom Den Bosch. Deze drie organisaties startten eerder dit jaar het project Luisterend op weg om ‘een impuls te geven aan de pauselijke oproep om verantwoordelijkheid te nemen voor de kerk van morgen’. Dat betekent: ‘een kerk waar iedereen naar elkaar luistert, ook naar wiens stem niet gehoord wordt’.

‘Het is een proces dat ruimte geeft in de kerk’, vertelde de jonge jezuïet Jos Moons, nadat Anton de Wit, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad, had uitgelegd hoe de drie jaar durende wereldwijde synode concreet in zijn werk gaat. 

Lees de volledige terugblik in het Nederlands Dagblad

beeld: luisterend op weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *