Kardinaal Zuppi bezoekt China in de context van vredesmissie Oekraïne, laatste nieuws

Het persbureau van de Heilige Stoel maakte dinsdag bekend dat kardinaal Matteo Maria Zuppi, de aartsbisschop van Bologna, van 13 tot 15 september 2023 Peking, China, zal bezoeken. De kardinaal zal het bezoek brengen in zijn rol als speciale gezant van paus Franciscus om vrede in Oekraïne te zoeken. “Het bezoek vormt een nieuwe stap in de door de paus gewenste missie om humanitaire initiatieven te ondersteunen en wegen te zoeken die naar een rechtvaardige vrede kunnen leiden”, aldus de verklaring van het persbureau.

Er wordt alom uitgekeken naar Zuppi’s reis naar Peking, na soortgelijke missies naar Kiev, Moskou en Washington DC in juni en juli. Volgens het bericht in de veelgelezen Italiaanse krant La Repubblica is de reis voorbereid in overleg met zowel de Italiaanse regering als Washington. Zuppi, 67, is voorzitter van de machtige Italiaanse bisschoppenconferentie. Afgelopen mei maakte het Vaticaan bekend dat paus Franciscus Zuppi had aangesteld als zijn persoonlijke gezant om de vredesinspanningen in Oekraïne te bevorderen.
Het Vaticaan reageerde niet onmiddellijk op een Crux- verzoek om commentaar.

Gisteren steunde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antonio Tajani, in wezen de missie van Zuppi. “Wij steunen alle vredesinitiatieven, omdat het uiteindelijk een rechtvaardige vrede is die de onafhankelijkheid en vrijheid van Oekraïne zal garanderen”, zei Tajani. “Ik zei dit tijdens mijn bezoek vorige week aan Peking: we staan ​​positief tegenover de door paus Franciscus gewenste missie van kardinaal Zuppi, omdat het een vredesmissie is”, zei Tajani. “Wij zijn voor vrede en we willen dat het tempo wordt opgebouwd.”

Tajani sprak in de context van een internationale conferentie in Berlijn, georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio, een nieuwe beweging in de katholieke kerk die zich inzet voor conflictoplossing en oecumenische en interreligieuze dialoog waartoe Zuppi ook behoort.

Mocht Zuppi morgen inderdaad in China zijn, dan zal zijn bezoek komen in de nasleep van een hoge functionaris in de Oekraïense regering die elke bemiddelende rol voor het Vaticaan afwijst vanwege irritatie over recente opmerkingen van paus Franciscus waarin hij ‘Grote Moeder Rusland’ prees.

GERELATEERD: Zelensky-adviseur bestempelt paus als ‘pro-Russisch’ en ‘niet geloofwaardig’ en verwerpt bemiddeling door het Vaticaan

Mychailo Podolyak, senior adviseur van president Volodymyr Zelenski, noemde paus Franciscus ‘pro-Russisch’ en ‘niet geloofwaardig’ vanwege zijn lof voor de Russische cultuur, eind augustus tijdens een videogesprek met Russisch-katholieke jongeren.

Zuppi leek gisteren te zinspelen op de complexiteit van zijn inspanningen in commentaren in Berlijn, toen hem door verslaggevers werd gevraagd naar zijn inspanningen om de vrede in Oekraïne te bevorderen. “Het moet een vrede zijn die door de Oekraïners is gekozen”, zei hij, “met de garantie, de inzet en de inspanningen van iedereen. De rol van China behoort dus duidelijk tot de misschien wel belangrijkste elementen.” De paden van de vrede, zei Zuppi, zijn soms “onvoorspelbaar en vereisen de inzet en betrokkenheid van iedereen en een groot bondgenootschap om de vrede in dezelfde richting te laten gaan.”
In reactie op suggesties dat diplomatieke inspanningen tot nu toe zijn mislukt, betoogde Zuppi dat het nog steeds de moeite waard is. ‘Als je niets probeert, zul je nooit falen, maar krijg je ook nooit iets gedaan’, zei hij. “Het is altijd beter om het te proberen.” Vrede, zei hij, ‘moet komen, het moet snel komen, zo snel mogelijk.’

Afgezien van een alomvattende oplossing van het conflict heeft de missie van Zuppi zich ook gericht op humanitaire inspanningen op de korte termijn, zoals het onderhandelen over de terugkeer van kinderen die door Russische troepen uit Oost-Oekraïne zijn weggevoerd en ook het bemiddelen in een hervatting van de overeenkomst die de overbrenging van graan mogelijk maakt. juli verlaten.

Bron: Cruxnow

Beeld: Vatican News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *