Paus citeert Boeddha, Gandhi en Kierkegaard en prijst Mongolië om alles wat Rusland en China niet zijn

 ‘Er kan geen vermenging zijn van religieuze overtuigingen en geweld, van heiligheid en onderdrukking, van religieuze tradities en sektarisme’, zei paus Franciscus tijdens een interreligieuze ontmoeting in Mongolië. Zijn boodschappen over vrede en godsdienstvrijheid in het tussen Rusland en China ingeklemde Mongolië waren ook aan beide buurlanden gericht.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

ULAANBAATAR

Franciscus noemde zichzelf tijdens de ontmoeting ‘een broeder in geloof van hen die in Christus geloven en een broeder van u allen uit naam van onze gedeelde religieuze zoektocht en ons lidmaatschap van de menselijke gemeenschap’.

Vertegenwoordigers van elf religieuze gemeenschappen richtten het woord tot de paus. Na de abt van het belangrijkste boeddhistische klooster – de meerderheidsreligie in het land, volgden vertegenwoordigers van het sjamanisme, het hindoeïsme, de islam, het jodendom, het bahai-geloof, de mormoonse gemeenschap en het shintoïsme. Daarnaast ook drie christelijke gemeenschappen: de zevendedagsadventisten, de evangelische alliantie (waarvan de vertegenwoordiger, in tegenstelling tot alle andere vertegenwoordigers die zich persoonlijk tot de paus richtten, niet verder kwam dan het opdreunen van een negental bijbelse overtuigingen) en een Russisch-orthodoxe priester. 

De paus citeerde in zijn toespraak Boeddha (‘De wijze mens verheugt zich in het schenken, daardoor alleen wordt hij gelukkig’ – hij vergeleek dat met de uitspraak van Jezus dat geven gelukkiger maakt dan ontvangen), de hindoe Mahatma Gandhi over de puurheid van het hart en de lutherse denker Søren Kierkegaard over de hoop.

lees het volledige artikel in het ND

beeld: https://www.vaticannews.va/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *