Aan de basis van de partij van Omtzigt staat ‘het best bewaarde geheim van de kerk’

Hoe katholiek is de partij van Omtzigt?

 De politieke ideeën van Pieter Omtzigt komen regelrecht uit de katholieke leer. Zelfs het feit dat Omtzigt het katholieke karakter ervan verzwijgt, is heel katholiek. Maar hoe katholiek durft hij te zijn nu paus Franciscus de leer verder uitbreidt in nog ‘linksere’ richting?

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

Toen Pieter Omtzigt begin jaren negentig een jaar lang economie en statistiek in Rome studeerde, ging hij op zondag naar de Friezenkerk. In deze kerk op een steenworp van het Vaticaan, waar de mis in het Nederlands wordt gevierd, fungeerde hij zelfs als misdienaar en hielp aan het altaar. 

Tiny Muskens, de latere bisschop van Breda, was in die tijd de rector van de Friezenkerk. ‘Hij heeft geprobeerd me een aantal dingen bij te brengen over de Sociale Leer van de Katholieke Kerk’, zei Omtzigt over die tijd begin juni tijdens een lezing in Leeuwarden. 

De woorden die Muskens jaren later zou uitspreken over armen die een brood mogen stelen als zij honger hebben, verrasten Omtzigt naar eigen zeggen dan ook niet. ‘Daar keek ik niet meer van op.’ Muskens had hem in Rome ‘laten zien wat het betekent om het sociale gedachtegoed ten diepste uit te dragen’. En dat wil Omtzigt nu meer dan ooit ook zelf gaan doen. 

vakbonden

Deze ‘Sociale Leer van de Kerk’ (SLK) wordt wel ‘het best bewaarde geheim van de Rooms-Katholieke Kerk genoemd’. Terwijl de katholieke leer rond seksuele en gezinsethiek bekendstaat als uitermate conservatief, is de SLK juist opvallend sociaal. Volgens velen zelfs ‘links’. 

lees het volledige artikel

beeld: https://nieuwsociaalcontract.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *