Conferentie Astronomen Vaticaans Observatorium

Astronomen kwamen vorige week bijeen voor een conferentie in het Vaticaanse Observatorium om de nieuwste resultaten te presenteren van een dieper onderzoek naar het hart van de Melkweg, genaamd The VVVX Survey (VISTA Variables in the Via Lactea extended). Het team heeft de afgelopen twaalf jaar herhaaldelijk de binnenste delen van ons sterrenstelsel in het infrarood geobserveerd met behulp van de 4-meter VISTA-telescoop van ESO/Paranal, Chili, en heeft een grote database van meer dan een miljard sterren gegenereerd, waarin ook de hun helderheid verandert in de loop van de tijd. De centrale gebieden van de Melkweg behoren tot de donkerste aan de nachtelijke hemel vanwege de aanwezigheid van gas en stof, die een ‘schaduwzone’ creëren. Met behulp van infrarode golflengten konden astronomen die de VVVX-survey gebruikten echter door het stof kijken en zelfs verre sterrenstelsels aan de andere kant van de Melkweg zien.

Nieuwe catalogus van bijna 20 duizend sterrenstelsels

Tijdens de conferentie presenteerden astronomen verschillende niet eerder gepubliceerde resultaten van de VVVX-enquête. Een van de hoogtepunten van de conferentie is een nieuwe catalogus van bijna 20.000 sterrenstelsels die nog nooit eerder zijn gezien, net achter het vlak van de Melkweg, waardoor we voor het eerst structuren van het heelal kunnen ontdekken die verborgen zijn in ons sterrenstelsel. Dit werk werd geleid door astronomen Laura Baravalle, Fernanda Duplancic en Sol Alonso, van de Nationale Universiteiten van Cordoba en San Juan in Argentinië, die ook voormalige studenten waren van de Vatican Observatory Summer School.

Een andere voormalig student van de Vatican Specola Summer School 2018, Dr. Alonso Luna van de Universidad Andres Bello in Chili en de European Southern Observatory in Duitsland, presenteerde zijn opwindende werk over hypervelocity-sterren in het hart van de Melkweg. Er wordt aangenomen dat deze extreem snelle sterren, die zich met snelheden van meer dan 2 miljoen km/u voortbewegen, zijn uitgestoten uit het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg.

Een beter begrip van de structuur van de Melkweg

Dr. Phil Lucas van de Universiteit van Hertfordshire presenteerde de ontdekking van een nieuw type variabele ster in de kernschijf van de Melkweg. Deze zeldzame sterren vertonen, in tegenstelling tot andere eerder bekende bronnen, plotselinge variaties in helderheid. Ze worden ook wel ‘dompelreuzen’ genoemd en lijken geconcentreerd te zijn in de richting van het galactische centrum. In een aanvullend onderzoek is dr. Jason Sanders van het University College London (VK) erin geslaagd de leeftijd te meten van de nucleaire schijf en balk rond het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, met behulp van een speciaal type veranderlijke sterren genaamd Miras. door de VVVX-enquête met duizenden ontdekt. Verrassend genoeg ontdekte hij dat de kernschijf bijna 8 miljard jaar geleden werd gevormd, nog voordat onze zon zelfs maar was geboren. Deze en vele andere ontdekkingen, gepresenteerd op de conferentie georganiseerd door het Vaticaanse Observatorium, maken de weg vrij voor een beter begrip van de structuur van de Melkweg en de vorming van alle sterrenstelsels in het algemeen.

bron: Vatican News

beeld: ESA

Uw bijdrage aan een grote missie: steun ons om het woord van de paus naar elk huis te brengen

UW BIJDRAGE AAN EEN GROTE MISSIE:
STEUN ONS OM HET WOORD VAN DE PAUS IN ELK HUIS TE BRENGEN

Onderwerpen

18 oktober 2023, 17:00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *