Synode in Vaticaan achter gesloten deuren.

Spreken is zilver, luisteren is goud, zwijgen is ingewikkeld

 Paus Franciscus wil dat zijn synode over de vernieuwing van de kerk een spiritueel karakter draagt. Daarom vroeg hij om een mediapauze. Maar dat brengt velen in een lastig parket.

door Hendro Munsterman in het Nederlands Dagblad

VATICAANSTAD

Bij de ingang van de grote hal waar de 365 synodeleden sinds woensdag bijeenkomen, staat tussen twee stoïcijnse Zwitserse gardisten een replica van het kruis van San Damiano. Het is voor dit kruis dat de 13e eeuwse Franciscus in Assisi de stem van Christus hoorde die tegen hem zei: ‘Herstel mijn kerk’. Alle synodeleden moeten links of rechts langs het kruis om binnen deel te kunnen nemen aan de door de 21e eeuwse Franciscus ingezette ‘genezing van de kerk’. 

Dit kruis is ook een soort fysieke afscheiding die aangeeft dat wat binnen gebeurt van andere orde is dan wat er buiten plaatsvindt. Binnen moet er vooral geluisterd worden. Naar de stemmen van katholieke gelovigen uit de hele wereld die de afgelopen twee jaar verzameld zijn. Naar elkaar. En vooral naar de stem van de Heilige Geest……

Het mediateam van de synode zit ondertussen met zijn handen in het haar. Journalisten en katholieken wereldwijd willen weten wat er gebeurt. Maar er mag niet veel verteld worden. Wie in de coulissen met ingewijden spreekt, voelt dat er hoogspanning heerst en dat er ook binnen het Vaticaan grote verschillen van mening zijn over de te volgen koers.

Lees het volledige artikel in het ND

LEES OOK

Liveblog: RK-synode geopend • Synode 2.0 is hoogtechnisch spiritueel • ‘Duits model is niet universeel’

LE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *