Timothy Radcliffe brengt de ruziënde apostelen in herinnering

Kerkcrisis als kans

De oud/magister van de dominicanen, Timothy Radcliffe heeft er bij de wereldsynode op aangedrongen de huidige crisis van de kerk als een kans te zien. Hij verwees naar de apostelen die al ruzie hadden over de kwestie van de bekering van niet-joden.

Radcliffe sprak woensdag aan het begin van de slotdebatten van de Wereldbisschoppensynode in het Vaticaan, die loopt tot 29 oktober. “De kerk werd geconfronteerd met een identiteitscrisis die we ons vandaag de dag niet meer kunnen voorstellen”, merkte Radcliffe achteraf op, waarbij hij benadrukte dat de kerk door crises heen volwassen wordt. “Als we ze proberen te vermijden, zullen we nooit volwassen worden”, zei de Engelse theoloog.

Hij vervolgde: “Als we samenkomen in de krachtige naam van de Drie-eenheid, zal de Kerk vernieuwd worden, hoewel misschien op een manier die niet meteen voor de hand ligt. Dit is (…) ons apostolisch geloof.” Radcliffe herinnerde aan de veranderingen die al in de Kerk hebben plaatsgevonden: “Vandaag is onze God al bezig een Kerk tot stand te brengen die niet langer primair Westers is: een Kerk die Oosters, Aziatisch, Afrikaans en Latijns-Amerikaans is. één kerk waarin vrouwen al hun verantwoordelijkheid nemen en onze theologie en spiritualiteit vernieuwen.”

“De tegenstelling tussen traditie en vooruitgang is het katholicisme vreemd”

Over het contrast tussen vooruitgang en traditie merkte de Dominicaan op: “Het nieuwe is altijd een onverwachte vernieuwing van het oude. Daarom is elke tegenstelling tussen traditie en vooruitgang volkomen vreemd aan het katholicisme.”

De komende innovaties in de Kerk, zo vervolgde Radcliffe, zullen niet slechts oppervlakkig zijn: ‘We zullen nu overwegen welke nieuwe processen, instellingen en structuren nodig zijn. Dit zullen geen oplossingen zijn voor managementproblemen, maar een bredere uitdrukking van wie we zijn. de geschiedenis van de Kerk is er een van eindeloze institutionele creativiteit.”

bron: domradio.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *