Iconen geschilderd op munitiekisten

Al in 2014, na de uitbraak van de Oekraïense crisis met de annexatie van de Krim door Rusland en oorlog in de Donbas, begonnen  twee uit Kyiv afkomstige kunstenaars en icoonschilders Oleksandr Klymenko en Sofia Atlantova met het schilderen van iconen op planken van munitiekisten uit het oorlogsgebied in het Oosten van Oekraïne.

Het gaat hen er daarbij om de realiteit van de oorlog onder ogen te brengen, en tegelijk een teken van hoop te geven. Iconen als ‘Vensters naar de eeuwigheid’ – zoals dit in de Oosterse theologie sowww.ms wordt aangeduid – openen tegen de achtergrond van de gruwelijke realiteit van oorlog en verwoesting de blik naar een andere werkelijkheid: naar de Verlossing, en naar het rijk van God. Of, in de woorden van de initiatiefnemers: “een transformatie van tekens van dood naar symbolen van leven.”Tentoonstellingen van deze iconen op munitiekisten zijn sinds 2014 al in een hele reeks Europese landen en steden gehouden. De reacties waren overwegend positief. Heel af en toe kwamen vragen op. 

De tentoonstelling van iconen op munitiekisten was in oktober in de Sint-Adelbert abdij in Egmond te zien en zal in december in de Stevenskerk in Nijmegen te zien zijn. De kunstobjecten zijn te koop. Met de opbrengst wordt een project ondersteund dat zich richt op de zorg voor en begeleiding van gewonde soldaten en burgers op weg naar fysiek en geestelijk herstel.

Meer informatie

Data: 17 december – 3 januari Nijmegen, Stevenskerk

Bron: KNR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *