Ethicus kijkt naar digitaal contact met overledene

‘Gebruik van avatars zal binnenkort gemeengoed zijn’

Een gesprek met de overledene met behulp van kunstmatige intelligentie? De Tübinger ethicus Jessica Heesen houdt zich bezig met de gevolgen van dergelijke ontwikkelingen voor het rouwproces.

KNA: Mevrouw Heesen, hoe bent u met het onderwerp avatar – dat wil zeggen een door AI ontwikkelde animatie van een persoon – aan de slag gegaan?

Jessica Heesen (hoofd van de onderzoeksfocus op media-ethiek, technologiefilosofie en kunstmatige intelligentie bij het International Center for Ethics in the Sciences): Nou, het onderwerp kwam oorspronkelijk bij mij op. Ik heb al veel aandacht besteed aan het onderwerp AI, ethiek en gegevensbescherming. Collega’s die zich zorgen maakten over de rechten van de doden hadden nog steeds behoefte aan een beoordeling van het ethische perspectief en benaderden ons centrum. Ik had ook al eerder naar avatars gekeken omdat het me interesseerde.

KNA:  In sommige openbare ruimtes wordt al gebruik gemaakt van avatars.

Heesen: Ja, bijvoorbeeld in het museumonderwijs. Bezoekers van musea kunnen praten met hologrammen van overlevenden van de Holocaust.

Vanuit deze technische mogelijkheden werd het business idee ontwikkeld om particulieren een avatar van hun nabestaanden te laten maken, zodat ze ook na hun overlijden met hen konden blijven spreken.

KNA:  En dat wordt gebruikt?

Heesen: Ja, in de VS bijvoorbeeld, maar daar zijn nog geen betrouwbare cijfers over, en in Duitsland is deze optie nog nauwelijks geïmplementeerd.

  • Jessica Heesen: “Rouw is een heel individueel proces.”

KNA: In hoeverre kan zo’n avatar behulpzaam zijn bij het rouwproces?

Heesen: Rouwen is een heel individueel proces. Veel mensen praten als vanzelfsprekend met de overledene, gaan naar het graf, hebben memorabilia of blijven naar foto’s kijken. Daarom bestaat er, vooral onder jongeren die veel digitaal reizen, een wens om na het overlijden via een avatar in contact te blijven met iemand.

Dit kan zeker helpen bij het omgaan met rouw. Psychologen bevestigen dit aan ons. Gebruikers weten dat de dood echt is; Wel kan de omgang met de overledene helpen, bijvoorbeeld omdat je iets tegen hem/haar wilde zeggen.

KNA:  Dan zou de avatar tijdens je leven gemaakt moeten worden?

Heesen: Er zijn twee manieren mogelijk: het actief creëren van een avatar als erfenis door de persoon zelf of de daaropvolgende reconstructie op basis van de bestaande gegevens – video’s of andere. De persoon wiens avatar moet worden gemaakt, heeft tijdens zijn leven uiteraard meer mogelijkheden om deel te nemen om de avatar via een AI te “voeden” met kennis en ervaring.

  • Jessica Heesen: “Dit kan het moeilijk maken voor rouwende mensen om los te laten.”

KNA:  En wat zijn de nadelen van het op deze manier onderhouden van contact met de overledene?

Heesen: Rouwende mensen kunnen daardoor moeite hebben met loslaten. Ze bewegen zich in een eindeloze lus omdat het rouwproces niet doorgaat. De avatars kunnen een zeer hoge suggestieve kracht hebben. Dit is anders dan een foto van de overledene. Digitale imitaties kunnen, mits goed geprogrammeerd, ook familieleden zelf aanspreken, bijvoorbeeld via een telefoontje.Jessica Heesen

“Er is tot nu toe nauwelijks iets wettelijk geregeld, en avatars kunnen gemakkelijk worden gekaapt en vervolgens misbruikt.”

KNA: Wat is voor jou nog problematisch?

Heesen: Er is tot nu toe nauwelijks iets wettelijk geregeld en avatars kunnen gemakkelijk worden gekaapt en vervolgens misbruikt. Ze kunnen in porno worden geprojecteerd of de avatar van een overleden persoon kan worden gemanipuleerd om hem bijvoorbeeld tot aanhanger van het nationaal-socialisme te maken.

Denk maar aan de zogenaamde deepfakes: afbeeldingen van beroemdheden die plotseling in een heel andere context worden geplaatst en de paus in een elegant donsjack tonen. Er is een inschatting nodig van de gevolgen. Wij staan ​​hier nog aan het begin.

KNA: Praat u ook met religieuze vertegenwoordigers over avatars?

Heesen: We hebben daadwerkelijk vertegenwoordigers van de kerk uitgenodigd voor workshops over dit onderwerp, maar tot nu toe was er weinig belangstelling voor.

KNA:  Een kijkje in de kristallen bol: Wat denk jij, zal het over twintig jaar gebruikelijk zijn dat bijna iedereen tijdens zijn leven een avatar van zichzelf laat maken?

Heesen: Ja, ik denk dat dat al veel eerder het geval zal zijn. Het gebruik van AI-assistenten en menselijke imitaties verspreidt zich snel, en het enige wat je hoeft te doen om de avatars te maken is gewoon aan een hendel trekken.

Birgit Wilke van Domradio.de nam het interview af.

Lees ook een EObijdrage over dit onderwerp

Ook het dagblad Trouw besteedt aandacht aan dit onderwerp

beeld: Symbolisch beeld van kunstmatige intelligentie/ © Ryzhi ( shutterstock )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *