Vaticaanse brieven proberen hervormende Duitse katholieken in bedwang te houden

ACHTERGROND Ondanks stoptekens uit Rome gaat de Duitse Katholieke Kerk onverstoord verder met hervormingen. De paus en zijn rechterhand stuurden allebei een waarschuwingsbrief, maar ondertussen vinden geheime gesprekken plaats.

door Hendro Munsterman in het ND

In Essen werd op 10 november het ‘Synodaal Comité’ opgericht, om de hervormingen waarmee de Duitse kerk in 2019 is begonnen, uit te werken en uit te voeren. In dat comité zitten 27 bisschoppen, 27 leken en 20 andere gekozen leden. Maar vier van de bisschoppen doen niet mee uit protest. Zij vormen de conservatieve flank van het Duitse episcopaat.

Zoals alles in Duitsland is alles tot op de komma nauwkeurig geregeld en op papier gezet. Zo nauwgezet dat men er in het Vaticaan zenuwachtig van wordt. 

De Romeinse curie vreest dat de progressieve Duitsers tegen de kerkelijke leer zullen ingaan. Paus Franciscus lijkt vooral benauwd dat de Duitsers met het scheppen van nieuwe structuren geen ruimte voor de heilige Geest overlaten. 

Het Synodaal Comité is het vervolg van de Synodale Weg, het ingrijpende proces voor kerkvernieuwing dat de Duitse kerk van december 2019 tot maart 2023 hield naar aanleiding van het seksueel misbruik in de Duitse kerk. 

lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: Synodaler Weg

https://www.nd.nl/geloof/katholiek/1202215/brieven-uit-rome-moeten-hervormende-duitse-katholieken-in-bed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *