Paus roept op tot uitdiepen van de vrouwelijke dimensie van de Kerk

Paus Franciscus benadrukte donderdag 30 november de noodzaak van meer vrouwelijke theologen. Hij deed dit in een toespraak tot de leden van de Internationale Theologische Commissie, en hij riep de Commissie op om “een evangeliserende theologie voor te stellen, die de dialoog met de culturele wereld bevordert.”

Door Christopher Wells, Vatican Media

Paus Franciscus sprak over de vrouwelijke dimensie van de Kerk en benadrukte de noodzaak van een vrouwenperspectief in de theologie. “Vrouwen hebben een ander vermogen tot theologische reflectie dan wij mannen”, zei de paus. Zijn geïmproviseerde opmerkingen kwamen tijdens een audiëntie met leden van de Internationale Theologische Commissie (ITC), die, zoals de paus opmerkte, voornamelijk uit mannen bestaat.

De Kerk is vrouw

De paus deed een beroep op een onderscheid dat destijds werd geopperd door de jezuïet-theoloog Hans Urs von Balthasar, die een ‘Petrinisch’ of ministerieel principe beschreef, en een ‘Maria’ of mystiek principe. “De Maria is belangrijker dan de Petrus”, zei paus Franciscus, “omdat er de bruidkerk is, de vrouwenkerk, zonder mannelijk te zijn.”

‘De Kerk is een vrouw’, zei hij, terwijl hij zijn reflectie voortzette. “En als we niet begrijpen wat de vrouw is of wat de theologie van het vrouw-zijn is, zullen we nooit begrijpen wat de Kerk is.” Hij beschreef de ‘vermannelijking’ van de Kerk als een ‘grote zonde’, die nog moet worden opgelost.

Dit zou niet alleen moeten leiden tot meer vertegenwoordiging van vrouwen in het ITC, maar ook tot een grotere reflectie op de Kerk als vrouw en als bruid. ‘Dit is een taak die ik van u vraag, alstublieft. ‘Demasculiniseer’ de Kerk.”

Een evangeliserende theologie

In zijn voorbereide opmerkingen , die onder de aanwezigen werden verspreid, zei paus Franciscus: “Vandaag zijn we geroepen om onszelf met alle energie van ons hart en onze geest te wijden aan ‘een missionaire bekering van de Kerk’.” Dit, zo zei hij, is een antwoord “op de oproep van Jezus om te evangeliseren, die het Tweede Vaticaans Concilie zich eigen heeft gemaakt en die nog steeds onze kerkelijke reis leidt.”

Hij voegde eraan toe dat de leden van het ITC geroepen zijn om juist als deskundige theologen het voortouw te nemen bij het vinden van “een manier van denken” die de waarheid over God op overtuigende wijze weet te delen en dit doet door “een evangeliserende theologie voor te stellen die de dialoog met de wereld bevordert dit moet gebeuren in harmonie met het volk van God, met een , voorkeursbenadering voor de armen en de eenvoudigen’, maar ook in gebed en aanbidding voor God.

Verjaardag van het Concilie van Nicea

Vervolgens nam de paus nota van het werk van de Commissie op het gebied van antropologische en ecologische kwesties, waarbij hij vooral de nadruk legde op hun “geactualiseerde en scherpe reflectie op de trinitarische en christologische benadering door het concilie van Nicea. Men bereidt zich voor op de viering van de 1700ste verjaardag van het eerste Oecumenisch Concilie.

Op weg naar een gemeenschappelijke viering van Pasen

Ten wees de paus op de oecumenische betekenis van deze verjaardag. “In 2025, het jaar van het jubileum, zullen alle christenen Pasen op dezelfde datum vieren, “Hoe mooi zou het zijn als dit het concrete begin zou markeren van een altijd gemeenschappelijke viering van Pasen! Laten we deze droom in ons hart dragen en de creativiteit van de Geest aanroepen, zodat het licht van het Evangelie en van de gemeenschap helderder mag schijnen.”

bron: Vatican News

Beeld Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *