Acht op de tien Nederlanders kan prima leven zonder Jezus.

‘Dit gaat iets met onze veerkracht doen’

 Het ‘verhaal van Jezus’ gaat in hoog tempo verloren in Nederland, blijkt uit een onderzoek van de EO. Jezus wordt niet meer relevant gevonden, en Gods Zoon is Hij al helemaal niet meer. ‘Een levensbeschouwelijke ramp.’
Hoe belangrijk wordt Jezus nog gevonden in het ontkerkelijkte Nederland? Niet erg meer, zo laat een vandaag gepresenteerd onderzoek van de EO zien. Minder dan een vijfde van de jongeren vinden het christendom nog belangrijk, terwijl dat onder ouderen voor bijna een derde geldt. 

door Bas Meeuse in het Nederlands Dagblad

Je zou kunnen denken dat mensen de kerk en het geloof dan misschien niet meer zo waarderen, maar nog wel de persoon van Jezus. Maar ook dat valt tegen. Slechts één op de vijf Nederlanders vindt Jezus nog relevant in hun persoonlijk leven.

In Jezus’ opstanding uit de dood gelooft ook een op de vijf mensen. Opvallend genoeg is dat ook van mensen die zichzelf christelijk noemen minder dan twee derde. Jezus als Zoon van God neemt minder dan 70 procent van de christenen voor waar aan. Een kwart van de Nederlanders gelooft dat Jezus wonderen heeft verricht….

De cijfers komen niet als een verrassing. Je ziet ook in allerlei andere onderzoeken dat de samenleving seculariseert. Ons onderzoek komt echter wel dichter bij het hart van het christelijke verhaal. Het gaat niet alleen maar om een kerk die sluit. Jezus zelf, zijn verhaal, resoneert niet meer. Dat is een verlies voor de samenleving.’

Daar wil de EO iets aan gaan doen.
Het onderzoek naar de relevantie van Jezus is uitgevoerd door onderzoeksbureau Data IM in opdracht van de Evangelische Omroep onder een representatieve groep van 1564 Nederlanders. Het volledige onderzoek, dat gedaan is in het kader van Jezus2033, is te vinden op DIT, het journalistieke platform van de EO.

Lees het volledige artikel in het ND

beeld: https://kerstikoon, iconenatelierkjsaat.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *