Generaal Mart de Kruif bidt dagelijks. ‘Ik bid voor de mensen om mij heen, niet voor mijzelf’

INTERVIEW door Daniël Gillissen in het ND

 Als militair voelde luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif (65) zich niet welkom in de kerk. De oud-commandant van de Landstrijdkrachten haakte af na discussies over de neutronenbom. ‘Het is niet zo dat ik nooit meer in de kerk kom. Mijn jongste broer is actief in de kerk en tijdens uitzendingen bezocht ik vaak een dienst.’

‘Mijn Afghaanse tolk zei bijna vijftien jaar geleden na een bezoek aan Nederland tegen mij: ‘Jullie klagen omdat je zo veel te verliezen hebt. Wij klagen niet, want wij hebben niets.’ Dat vond ik een onthutsende uitspraak. Er is nog steeds veel onzekerheid en angst in Nederland. Daarom ga ik in op al die mediaverzoeken om te duiden wat er gebeurt in Oekraïne, in Israël. Ik krijg daar niks voor, en dat wil ik ook niet. Het voelt als mijn plicht om mensen te informeren.

Het is aan de politiek om keuzes te maken. Voor het klimaat, voor onze veiligheid. Dat vereist staatsmannen en -vrouwen die de moed hebben te doen wat er moet gebeuren, niet wat de mensen willen dat er gebeurt. Ik ben zelf totaal ongeschikt voor de politiek, veel te ongeduldig.

Wij leven met het idee dat alles te beheersen is. Dat is in een oorlogssituatie anders, leerde ik in Afghanistan. Als ik mijn handtekening onder een operatiebevel zette, was de kans groot dat niet iedereen zou terugkeren. Elke avond vroeg ik mijzelf af of ik de juiste keuzes had gemaakt. Soms was het antwoord nee. Maar ik moest handelen, dat maakt een oorlog zo moeilijk. Mijn eigen geweten was daarin mijn kompas. En de mensen om mij heen die ik blindelings vertrouwde. Zij vormden mijn houvast.

lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

beeld: https://dekruif-site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *