Nieuwe prior gemeenschap Taizé

veel internationale gasten

Deze zaterdagavond zal de overdracht van het stokje plaatsvinden in de oecumenische broederschap van Taizé, als onderdeel van een liturgie. Bij de viering op de heuvel van Taizé worden ook internationale gasten verwacht.

De liturgie is ook te volgen via youtube om 20.30 uur

Na 18 jaar draagt ​​de Duitse katholieke Frère Alois (Löser, 69)(r. op de foto) de leiding over aan de Engelse Anglicaan Frère Matthew (Andrew Thorpe, 58). De afgelopen dagen bereidden deze broeders van Taizé zich in stilte op deze overdracht voor.  Ook internationale gasten uit de oecumenische gemeenschap zullen de eenvoudige viering op de heuvel van Taize in de Bourgogne, Frankrijk bijwonen.

De liturgie van de overdracht voorziet in een zegening voor alle broeders na gebeden en een korte dialoog tussen Frère Alois en Frère Matthew. Daarna spreken vertegenwoordigers van verschillende kerken een zegengebed uit.

De katholieke bisschop van Autun, Benoit Marie Pascal Riviere, de anglicaanse bisschoppen Olivia Graham uit Reading en Smitha Prasadam uit Huddersfield/Engeland, pastor Laurent Schlumberger van de Verenigde Evangelische Kerk in Frankrijk en de orthodoxe metropoliet Maximos, vertegenwoordiger van patriarch Bartholomeus I, hebben aanvaard van Constantinopel bij de Wereldraad van Kerken (WCC) in Genève. 

Symbool van de oecumenische beweging

Taizé is een symbool van de oecumenische beweging. De stad in het zuiden van Bourgondië is de zetel van een christelijke gemeenschap en is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor jongeren van over de hele wereld. De broederschap bestaat uit ongeveer 90 mannen uit ongeveer 30 landen, afkomstig uit protestantse kerken en de katholieke kerk. 
Ongeveer een kwart van hen leeft in kleine gemeenschappen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Deze broeders delen hun leven met straatkinderen, gevangenen, stervenden en eenzamen.
De Broederschap van Taize werd in de jaren veertig opgericht door de Zwitserse calvinist Frère Roger (1915-2005). Jaren vóór zijn moord in 2005 door een geesteszieke dader, Frère, had hij Alois gekozen als zijn opvolger als Prior. Door het plotselinge overlijden van Frère Roger was er destijds geen liturgie voor de inauguratie.

Geen permanente verandering van denominaties in leiderschap

De nieuwe prior, Frere Matthew, werd geboren op 10 mei 1965 met de echte naam Andrew Thorpe in Pudsey nabij Leeds in het Engelse graafschap West Yorkshire. Hij kwam voor het eerst naar Taizé op 20-jarige leeftijd en sloot zich het jaar daarop, 1986, aan bij de gemeenschap.

Eerst was er een calvinistische prior van Taizé, daarna een katholiek en later een anglicaan. Hieruit hoeft niet per se een rolsysteem te ontstaan, zegt Frere Matthew van de KNA. “Deze verandering van denominaties in leiderschap is niet het allerbelangrijkste; onze regels geven ons veel vrijheid in dit opzicht.” Uiteindelijk gaat het niet om een ​​bepaalde denominatie; Maar in alles willen ze “symbolisch tot uitdrukking brengen dat de eenheid van christenen voor ons heel belangrijk is.

lees ook het bericht van Taizé

bron: domradio

beeld: Taizé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *