VN-top in Dubai bereikt ‘historisch’ akkoord over reduceren van fossiele brandstoffen

NIEUWS

door Tjerk Gualthérie van Weezel / vk in het Nederlands Dagblad

 In Dubai hebben de deelnemende landen aan de klimaattop een akkoord bereikt. Hun slotverklaring bevat scherpe passages over het afbouwen van fossiele brandstoffen. De slotverklaring, een 21 pagina’s tellend document, werd vanochtend rond 7 uur lokale tijd vrijgegeven door voorzitter Sultan al-Jaber. Landen worden erin ‘opgeroepen’ om vanaf dit decennium de transitie ‘weg van fossiele brandstoffen in energiesystemen tot netto nul in 2050’ te maken. Bij zijn speech waarschuwde Al-Jaber ook dat het na het akkoord op papier tijd is voor actie. ‘We zijn niet wat we zeggen, we zijn wat we doen.’

Op de top in Dubai zouden alle landen van de wereld evalueren in hoeverre zij op weg zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat is niet het geval. Het klimaatpanel IPCC heeft vastgesteld dat de aarde ten opzichte van het pre-industriële tijdperk 1,1 graad is opgewarmd. Het doel vanuit het klimaatakkoord van Parijs om te opwarming ‘ruim onder de 2 graden’ en alle actie te richten op 1,5 graad is daarmee niet in zicht.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *