Deze wereld omgekeerd

Alleen beschaving lost migratievraagstuk op |

door Goos Minderman |

Kerken in Europa manifesteren zich over het algemeen als de hoeders van de migratie. Christenen ervaren de bijbel als een verhaal van mensen op weg, niet alleen in spirituele zin. De prachtige nieuwe uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap – The Migration Bible – onderstreept dat migratie in de kern van ons christelijk geloof schuilt: de bijbel is een verhaal van migranten (zie de Migration Bible van het NBG 2023).Gastvrijheid voor de vreemdeling is een centrale waarde in onze overtuiging omdat wij christus mogen herkennen in de ander. Want hij was een vreemdeling en dat zijn wij feitelijk ook. Met hem, kloppen wij aan de deur. Destijds werd er opengedaan. 

Nederlandse kerken zijn dan ook heel actief rond de thematiek van migratie: lokaal, landelijk en internationaal. G&S, KerkinActie, Justice & Peace en de Raad van Kerken in Nederland: we staan er middenin! In de (Europese) oecumene geldt dat ondanks alle verschillen, de zorg voor de vreemdeling ons echt verbindt.

Maar het is een complex thema en politiek beladen. De politieke aandacht gaat helaas gepaard met systematisch opgebouwde mythes en verzinsels. In een recent verschenen studie van de Nederlandse socioloog Hein de Haas (UvA/Oxford) worden deze mythes helder ontmanteld (Hein de Haas, Hoe Migratie echt werkt, Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen, Spectrum 2023 (in 22 talen vertaald!)). Zijn boek heeft mij mede geïnspireerd voor dit artikel. Ik loop een paar vragen na en ga daarna in op de enige weg die ons rest: een menselijke behandeling van migranten als teken van christelijke beschaving. 

Massamigratie en vluchtelingen?

Er is geen massamigratie van vluchtelingen. Het aantal vluchtelingen is 0,3% van de wereldbevolking en al decennia relatief constant. Migranten komen ook niet massaal naar Europa: de meesten blijven in hun eigen regio. Er is ook geen vluchtelingencrisis in Nederland: de instroom is vrijwel gelijk, soms iets meer en soms iets minder. Dat komt omdat de definitie van ‘vluchtelingschap’ heel beperkt is: naast afkomst uit vijf of zes onveilige landen is er slechts een beperkt aantal gronden zoals een persoonlijke vrees voor vervolging vanwege politieke overtuiging, geloof, genderidentiteit of anderszins. 

lees het volledige artikel op de site van de Raad van Kerken

Over de auteur
Prof. dr. Goos Minderman is namens de Raad van Kerken in Nederland voorzitter van de Churches Commission for Migrants in Europe, een netwerk van 43 kerken en honderden migrantenorganisaties in Europa.  

Beeld: Foto: Freedom House, via Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *