Journalisten op bezoek bij de paus

Paus Franciscus bij een audiëntie in de Sala Clementina

Paus Franciscus had een ontmoeting met journalisten in het Vaticaan. In het interview onthult de correspondent van het Katholieke Nieuwsagentschap, Ludwig Ring-Eifel, hoe dit tot stand kwam en waar de merkbaar zieke paus zich zorgen over maakte.

DOMRADIO.DE:  Wie was er vanochtend behalve u bij de bijeenkomst van de “Vaticanisti”, dat wil zeggen de journalisten die in het Vaticaan zijn geaccrediteerd, en de paus? 

Ludwig Ring-Eifel (correspondent voor het Katholieke Nieuwsagentschap in Rome / KNA):  De groep “Vaticanisti” is een tamelijk internationaal gezelschap. Er waren mensen uit de VS, Frankrijk, Latijns-Amerika, Portugal en Polen. Dus letterlijk van over de hele wereld. 
Van de in totaal ongeveer 600 tot 700 geaccrediteerden mochten er echter maar 150 mee, omdat het anders vanwege de ruimtelijke omstandigheden toch wat lastig zou zijn geweest. We waren in de zogenaamde “Sala Clementina”. Dit is een van die prachtige, geschilderde audiëntiezalen in het Apostolisch Paleis, waar gewoonlijk de “hogere gasten” worden ontvangen. Dat is een bijzondere sfeer. 

DOMRADIO.DE:  Het is ongebruikelijk dat de paus journalisten specifiek uitnodigt. Waarom deed hij dat? Wat bedoel je?

Ring-Eifel: Er is een heel banale reden. Wij Vaticaanse journalisten hebben al tientallen jaren een vereniging, de zogenaamde AIGAV. Dit is de vereniging van journalisten geaccrediteerd bij het Vaticaan. “Ik denk dat het voor hem erg handig was om te kunnen zeggen hoe hij graag zou zien dat conflicten in de kerk gerapporteerd worden.” 
We hebben een zeer actieve voorzitter uit Frankrijk die voor de Franse katholieke krant “La Croix” werkt. Hij bleef boren en proberen zo’n afspraak te krijgen. Nu is het hem eindelijk gelukt. 
Ik denk dat het ook te maken heeft met het feit dat er momenteel binnen de kerk over de paus wordt gedebatteerd. Het conflict over sommige van zijn beslissingen is de afgelopen weken behoorlijk uit de hand gelopen. 
Ik denk dat het voor hem goed van pas kwam om journalisten te kunnen vertellen hoe hij het eigenlijk zou vinden om over conflicten in de kerk te berichten. Het was ook heel interessant om te horen wat hij erover te zeggen had. 

DOMRADIO.DE:  Het klinkt een beetje alsof hij zou willen dat hij kon censureren, wat hij natuurlijk niet kan. Was het zo? Heeft hij verzoeken gedaan? 

Ring-Eifel: 
 Nee. Het idee van censuur staat ver af van de geest van deze paus. Hij is altijd geïnteresseerd in een open debat. Hij vroeg alleen dat je als journalist of ‘Vaticanist’ niet moet rapporteren in de categorieën die sensationele media doen: rapporteer dus niet altijd alleen maar in zwart-wit of hype-schandalen, maar concentreer je op de essentie, rapporteer met zorg, Oriënteer jezelf op de waarheid en polariseer niet. Dat was zijn verlanglijstje. Dit heeft niets met censuur te maken. 
Maar het was zeker niet wat elke journalist zich van zijn werk voorstelt, wij journalisten leven er toch van dat we de zaken wat toespitsen. 

DOMRADIO.DE:  Hoewel u over het algemeen welwillend tegenover het Vaticaan staat. Maar er zijn ook andere media.

Ring-Eifel: Ja, het waren daar niet alleen kerkgerelateerde media zoals de KNA, maar ook de grote persbureaus Reuters, AP, dpa en de Wall Street Journal, d.w.z. media die vanuit dat oogpunt niets te doen met de kerk.
Maar ze vinden de kerk als onderwerp heel interessant, ze vinden deze paus heel interessant en doen vaak heel hard verslag van de conflicten en schandalen binnen de kerk. 

DOMRADIO.DE:  Was het een lezing van de paus of was er een gesprek, een dialoog? 

Ring-Eifel: Dat was een beetje een teleurstelling. We hebben een kleine lijst met vragen ingediend. Maar het werd niet verwerkt omdat de paus in slechte gezondheid verkeerde. Hij kampte opnieuw met kortademigheid en hij is nog steeds niet helemaal van zijn aanhoudende verkoudheid af. 
De afspraak spande hem zichtbaar en hoorbaar. Hij hield nog steeds zijn hele lange toespraak en voegde er een paar dingen aan toe. Maar toen was er simpelweg geen tijd en energie meer om vragen te stellen. 
Vervolgens schudde hij persoonlijk de hand van ieder van de 150 aanwezigen. Iedereen wisselde een paar woorden met hem. Dat alleen al duurde twintig minuten. Dit was een zeer stressvolle afspraak voor hem in zijn huidige toestand. 

DOMRADIO.DE:  Wat neemt u persoonlijk mee uit deze ongewone ontmoeting met de paus?

Ring-Eifel: Het was een ambivalent gevoel dat hij ons wilde laten zien hoe dicht hij bij ons en ons werk staat. Op een bepaald moment in zijn toespraak sprak hij de journalisten aan als vrienden, dat wil zeggen dat hij in het Italiaans over ‘amici’ sprak. Interessant genoeg heeft hij dit deel weggelaten omdat het waarschijnlijk te dicht bij huis voor hem was. 
Als journalisten moeten we, zelfs als we dicht bij de kerk staan, een interne en feitelijke afstand tot deze paus bewaren. Als het te dichtbij en te vriendelijk wordt, zal het niet goed zijn voor de dingen. Dat was voor mij ook een moeilijk moment. 
Natuurlijk heb je ook een zekere verbondenheid, misschien zelfs een beetje medelijden, met zo’n oude paus die in slechte gezondheid verkeert. En dan zegt hij: ‘Bid voor mij.’ Een koele professionele afstand bewaren is lastig en je merkte dat deze situatie bij veel collega’s ook emotioneel raakte. 

Het interview werd afgenomen door Bernd Hamer. 

beeld: vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *