Kardinaal die homozegen mogelijk maakte onder vuur wegens zijn orgasmetheologie.

‘Hemels liefdesfestijn’

 Kardinaal Fernández maakte onlangs de zegening van homostellen mogelijk. Nu komt een oud boek van hem bovendrijven waarin hij een orgasme als een mystiek moment beschrijft. ‘Pornografisch’, vinden conservatieven en zij vragen om zijn aftreden.

door Hendro Munsterman in het ND

“Plezier is religieus, want het is een geschenk van God.’ Sterker nog: ‘Als seksueel plezier een liefdesdaad is, is het ook een daad van aanbidding van God, die houdt van het geluk van mensen die elkaar liefhebben’. In dat geval is ‘het plezier van een orgasme een voorafbeelding van het prachtige hemelse liefdesfestijn’. Dit schreef de huidige kardinaal Víctor Manuel Fernández in De mystieke passie: spiritualiteit en sensualiteit, zijn 94 pagina’s tellende boek dat in 1998 in Mexico werd gepubliceerd. Hij legt daarin onder meer een verband tussen de verschillen inorgasme en de verschillen in religiositeit tussen mannen en vrouwen. 

Zes hoofdstukken lang doet Fernández uit de doeken hoe in de Bijbel en bij een lange reeks aan spirituele schrijvers – zoals Teresa van van Avila, Johannes van het Kruis en Thérèse van Lisieux – een verband te vinden is tussen menselijke liefdespassie en mystieke ervaringen met God. 

Fernández beschrijft in de drie daaropvolgende hoofdstukken gedetailleerd hoe mannen en vrouwen klaarkomen. Hij legt een verband tussen seksueel genot en het ‘mystieke orgasme’ zoals hij dat bij verschillende spirituele schrijvers heeft gevonden. De liefdespassie is voor hem dus niet alleen een metafoor voor de mystieke relatie die een gelovige met God kan hebben, maar ook een mystieke ervaring zelf. 

Lees het volledige artikel in het ND

In dit verband is ook lezing van het boekje God houdt van seks, door Frank Bosman een aanrader.

beeld: youtube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *