De katechismus van 1948 over de protestanten

ACHTERGROND

 De schoolkatechismus was het meest verguisde schoolboekje in het katholieke onderwijs, maar niet allereerst omdat het zulke heftige dingen over protestanten zei.

door Willem Bouwman in het ND

De breuk tussen Rome en Reformatie mag na ruim vijfhonderd jaar niet meer als vanzelfsprekend worden beschouwd, menen negentien prominente theologen uit beide geloofs-tradities. Katholieken die in de jaren vijftig naar school gingen, zullen onwillekeurig terugdenken aan een leerboekje dat ‘de schoolkatechismus’ werd genoemd. 

Het bevatte vragen en antwoorden over het katholieke geloof. Vraag 136 luidde: ‘Hoe noemen wij de Kerk, die Jesus gesticht heeft?’ Het antwoord was: ‘De Kerk, die Jesus gesticht heeft, noemen wij de Heilige Rooms-Katholieke Kerk.’

Over de calvinisten en andere protestanten ging vraag 155, waar zij de ‘schismatieken’ (scheurmakers) werden genoemd. ‘Wie zijn schismatieken?’, vroeg de schoolkatechismus. 

Antwoord: ‘Schismatieken of afgescheidenen zijn zij, die wel gedoopt zijn en zich christenen blijven noemen, maar gehoorzaamheid weigeren aan de Paus van Rome.’

Katholieken schreven catechismus meestal met een k: katechismus. De eigenlijke naam van de schoolkatechismus was Katechismus of christelijke leer. Het leerboekje was in 1948 voorgeschreven door Johannes Kardinaal de Jong, de aartsbisschop van Utrecht. Hij zetelde in het aartsbisschoppelijk paleis aan de Maliebaan in Utrecht.

‘Met grote nauwkeurigheid dient er voor gezorgd te worden, dat de tekst van de Katechismus in het geheugen der kinderen wordt vastgelegd’……

lees het gehele artikel in het ND

Opmerking redactie www·deroerom.nl

In 1966 verscheen De Nieuwe katechismus, geloofsverkondiging voor volwassenen. In zijn voorwoord schrijft kardinaal Alfrink: “.. De ‘nieuwe katechismus’ tracht het eeuwige geloof te verkondigingen in een eigentijdse vorm. Dit bracht een heel ander soort boek met zich mee. De vroegere katechismus legde zich toe op korte formuleringen , om wille van het geheugen. Deze geloofsverkondiging voor volwassenen wil nuttig zijn op een andere manier: door in gewone taak de boodschap te verkondigen”
In de jaren na het verschijnen van de ‘De nieuwe katechismus’ die in vele talen werd vertaald, ontstonden spanningen tussen de Nederlandse bisschoppen en Rome. Hierop volgden onderhandelingen tussen het Vaticaan en de Nederlandse bisschoppen over aanpassingen in de tekst. De bisschoppen weigerden de tekst te wijzigen en zo verscheen in 1969 een afzonderlijk supplement op de Nieuwe Katechismus. In de Nederlandse Kerkprovincie bleef de Nieuwe Katechismus met de Aanvulling van 1969 van kracht tot de verschijning van de, onder auspiciën van de Congregatie voor de Geloofsleer geschreven, Catechismus van de Katholieke Kerk in 1992.

lees ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Katechismus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *