Duitse bisschoppen zwichten voor te groot geworden druk uit Rome

Ze blijven hopen op kerkhervormingen

ACHTERGROND

 Het Vaticaan eiste opnieuw van de Duitse bisschoppen dat zij stoppen met hun hervormingsplannen. Na twee brieven van de paus en twee eerdere brieven van Vaticaanse kardinalen trappen de Duitsers nu wèl op de rem. Zij wijzen de verdachtmakingen van schismatiek handelen beslist af.

door Hendro Munsterman ND

Enkele dagen voordat 59 rooms-katholieke Duitse bisschoppen in de Zuid-Duitse stad Augsburg voor hun voorjaarsvergadering bij elkaar kwamen, lag er weer eens een brief uit Rome op de deurmat. De twee pagina’s tellende brief, ondertekend door drie hooggeplaatste kardinalen en persoonlijk door de paus goedgekeurd, kon in vier letters worden samengevat: stop. Op de agenda van de bisschoppen stond namelijk het vaststellen van statuten voor een ‘Synodaal Comité’, dat de oprichting van een nationale ‘Synodale Raad’ moet voorbereiden. In deze raad moeten bisschoppen, samen met leken, priesters en religieuzen, gezamenlijk besluiten gaan nemen, is de bedoeling.

Rome had al meermaals laten weten zo’n raad niet te zien zitten. Nu kwam er opnieuw een brief: de stemming over statuten moest van de agenda. De Duitse bisschoppen besloten koste wat kost de eenheid met Rome te bewaren. Dus bonden zij in.
Zij vinden weliswaar nog steeds dat zo’n Synodale Raad wenselijk is, maar zij willen de weg daarnaartoe ‘in nauwe afstemming met Rome en de wereldsynode gaan’. Later in maart volgt een gesprek met Rome.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

Beeld: synodalerweg.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *