Vol vuur werken aan parochievernieuwing

‘Eerst hadden de katholieken in Rijen ‘kromme tenen’.

INTERVIEW

 Wereldwijd wordt in de Rooms-Katholieke Kerk flink gepraat over ‘synodaliteit’: een meer luisterende kerk. In oktober kwamen de bisschoppen van over de hele wereld daarvoor in Rome bijeen.
Hoe gaat het eigenlijk met synodaliteit in Nederlandse parochies? Deel 3 van een korte serie: voor diaken Rob van Uden van de Heilige Geestparochie in Rijen, Molenschot en Hulten, heeft synodaliteit alles met vernieuwing van de parochie te maken. ‘We willen dat de boodschap aankomt.’

door Sanne Gerrits in het Nederlands Dagblad

Op jullie website staat dat jullie actief aan het werk zijn met geloofsgesprekken, gastenteams, de Alphacursus … Waar hebben jullie de inspiratie vandaan?

‘Mensen van de evangelische gemeente in Dongen vroegen ons of we als kerk mee wilden doen met de Alphacursus. Zo begon het. Ik ben daar – een beetje als verspieder – een half jaar heen gegaan. Bij Alpha komt het geloof aan bod, maar niet op een opdringerige manier. Mensen gaan met elkaar in gesprek en vormen hun eigen mening. 

In het begin van de cursus zat ik met kromgetrokken tenen te luisteren, want de inhoud was geen fantastisch theologisch verhaal. Maar het grappige was dat die krakkemikkige inleidingen soms geweldig werkten wanneer we in de kleine groepen erover gingen praten met elkaar. Precies dat open gesprek werkt. Deze krachtige manier van werken is een methode geworden die wij als pastoraal team op steeds meer plekken in ons parochieel werk toepassen. We zijn inmiddels actief met de methode ‘de missionaire parochie’, een katholiek traject om de parochie nog verder te vernieuwen.’….

Toen kwam de paus met het synodale proces. Wat dachten jullie?

‘Het heeft ons bevestigd dat we goed bezig zijn. Een belangrijk element van het synodale proces is dat je je eigen geloof bevraagt. Je moet buiten de kerk wel een eigen verhaal hebben. Anders breng je niets tot stand.

Lees het volledige artikel in het Nederlands Dagblad

beeld: Kaderdag in Rijen, parochie H.Geest

https://www.nd.nl/geloof/katholiek/1211193/eerst-hadden-de-katholieken-in-rijen-kromme-tenen-nu-werken-z

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *