Wereldraad van Kerken: Myriam Wijlens in Commissie Faith and Constitution gekozen

Myriam Wijlens is verkozen tot plaatsvervangend moderator van de Faith and Constitution Commission van de Wereldraad van Kerken. Tijdens haar bijeenkomst in Indonesië in februari 2024 heeft de Geloofs- en Grondwetcommissie van de Wereldraad van Kerken, gevestigd in Genève, de Nederlandse katholieke theoloog gekozen, die lesgeeft als hoogleraar kerkelijk recht aan de Universiteit van Erfurt. Zij is de eerste katholieke vrouw die deze functie bekleedt.

In 2008 werd Myriam Wijlens, destijds ook de eerste vrouw, door het Vaticaanse Dicasterie voor Christelijke Eenheid aangesteld als afgevaardigde in de commissie. Tijdens haar tweede mandaat leidde ze – wederom voor het eerst voor de Katholieke Kerk – van 2014 tot 2023 samen met een collega van de Orthodoxe Kerk de werkgroep “Moreel Oordeel in de Kerken”.

Onder haar leiding werden twee studies en een slotdocument gepubliceerd. Het eerste onderzoek bevat zelfbeschrijvingen: kerken beschrijven hoe zij tot een besluit komen over morele kwesties, welke factoren een rol spelen en wie de bindende beslissingen neemt. In een tweede onderzoek werden ethische vragen geanalyseerd die in de loop van de geschiedenis de resultaten hebben veranderd: wat was de aanleiding voor een heroverweging, welke factoren speelden een belangrijke rol in het veranderingsproces, hoe werd de eenheid ondanks verandering behouden?

Studies

Om inzicht te krijgen in de vraagstukken van vandaag zijn de processen geanalyseerd aan de hand van voorbeelden uit de verschillende kerken. Onderwerpen waren bijvoorbeeld begrafenis na zelfmoord, orthodoxe, calvinistische en katholieke overwegingen over het omgaan met woekerrente, van het spreekverbod voor vrouwen in de kerk tot de ontwikkeling van vrouwenkerkkoren in de vierde eeuw in de Syrisch-Orthodoxe Kerk, vrijheid van godsdienst in de katholieke kerk, interreligieuze huwelijken in een moslimcontext onder de methodisten in Maleisië en nog veel meer.

Op basis van deze inzichten werd in 2021 het studiedocument ‘Kerken en moreel-ethische oordeelsvorming: bevordering van de dialoog om koinonia (gemeenschap) te versterken’ door de commissie aangenomen. Dit biedt de kerken een instrument waarmee zij de processen en de spanningen die hen vaak in en tussen de kerken met zich meebrengen beter kunnen begrijpen, zodat scheiding kan worden voorkomen en het gesprek naar eenheid kan worden bevorderd.

Professor Wijlens is ook een van de deskundigen die door de paus zijn benoemd ter begeleiding van de Wereldsynode.

bron en beeld : vatican news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *