Een thuis zonder papieren

Hoe overleef je in een land waar je niet mag bestaan? Waar niemand je ziet? En waar je van alles kan bijdragen, maar dat niet mag? Het is nauwelijks voor te stellen. Toch is dat hoe veel mensen zonder verblijfspapieren hier leven. Daarom werkt Kansfonds aan menswaardige oplossingen. Want ook zonder papieren ben je mens. En ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Of je hier nu lang bent of misschien maar tijdelijk.

Wat is er aan de hand?

Veel mensen zonder verblijfspapieren leven hier in mensonwaardige situaties. Vaak zonder dat we het beseffen. Het gaat lang niet alleen om asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd. Maar bijvoorbeeld ook om migranten die hier het werk doen waarvoor niemand te vinden is. Om nannies die nauwelijks rechten hebben. En om jongeren die hier zijn opgegroeid, maar die niet zoals hun leeftijdgenoten mogen werken of studeren. Hun leven valt stil. Te weinig beschermen we hun menswaardigheid en rechten.

Dit doet het programma

Kansfonds bouwt een stevig netwerk met de organisaties die zich inzetten voor mensen zonder verblijfspapieren. In dat netwerk werken we samen aan wat er moet gebeuren:

  • Humane oplossingen vinden en deze opschalen.
  • Ervoor zorgen dat er betere toegang is tot waar mensen recht op hebben.
  • Met verhalen het besef en begrip in de samenleving voeden.
  • Ruimte zoeken (of maken) voor een menswaardiger overheidsbeleid.

Als we nieuwe manieren willen vinden om mensen zonder papieren een thuis te geven, moeten we innovatief zijn en durven. Met dit programma gaan we samen op zoek naar oplossingen die het verschil maken. Anne Damenprogramma leider

Lees meer informatie

bron en beeld: kansfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *