Het religieuze engagement in de VS neemt af

Volgens een onderzoek naar religie en geloof nemen mensen in de VS steeds meer afstand van religie. Een van de redenen hiervoor zijn de ‘negatieve leerstellingen’ over seksuele minderheden.

Dat meldt het Public Religion Research Institute in Washington donderdag . Volgens het instituut verklaarde 26 procent van de deelnemers aan de enquête geen band met religie te hebben, aanzienlijk meer dan in 2013 (21 procent).

Het Public Religion Research Institute vroeg waarom mensen hun ‘kinderovertuigingen’ opgeven: 67 procent van degenen die afhaakten, zei dat ze niet meer vasthielden aan hun eerdere overtuigingen. 47 procent zei dat de negatieve houding van religie tegenover homo’s en lesbiennes een reden was. 31 procent noemde misbruik door geestelijken als reden om zich af te keren, en 20 procent had last van de politisering van hun voormalige religieuze gemeenschap.

Het christendom blijft de grootste religieuze gemeenschap

Volgens het onderzoek is de meerderheid van de mensen zonder religieuze banden tevreden. Slechts negen procent zei dat ze op zoek waren naar een religieus of spiritueel thuis. Volgens het Public Religion Research Institute blijft het christendom de grootste religieuze groepering in de Verenigde Staten. 67 procent van de Amerikanen identificeerde zichzelf als christen.

Tijdens het onderzoek ontdekte het instituut ook dat veel mensen in de VS geloven in profetieën en elementen van het zogenaamde welvaartsevangelie. 31 procent zei dat God gelovige mensen beloont met voorspoed en goede menselijke relaties. 31 procent zei ook dat er naar hun mening tegenwoordig profeten zijn die Gods plannen voor de toekomst van de mensheid onthullen. 5.627 mensen in de VS namen deel aan het onderzoek.

bron: domradio

beeld: Wereldreligies/ © Mark Skalny ( shutterstock )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *