“Nooit meer oorlog, nooit meer zo’n lijden”

Paus Franciscus heeft zijn fundamentele opvattingen over oorlog en vrede uiteengezet in een autobiografisch boek met interviews. Het boek met de titel “de geschiedenis van mijn levensverhaal”’ verschijnt volgende week in verschillende talen uitgegeven door Harper Collins..

Met betrekking tot de huidige situatie in de wereld zegt de paus: “Er zijn te veel hotspots in de wereld, als we om ons heen kijken en onze broeders en zusters zien in Oekraïne, Syrië, Jemen, Myanmar, het Midden-Oosten en Zuid-Soedan ( …) en moeten leven in alle andere oorlogsgebieden en crisisgebieden. Daarentegen moeten we ons openstellen voor hoop en instrumenten van vrede en verzoening(…) Daarom moeten we, net als toen, de hartgrondig onze stem verheffen: nooit meer oorlog, nooit meer het geluid van wapens, nooit meer zo’n lijden. Vrede voor iedereen, een duurzame vrede zonder wapens.’

Radiotoespraak van Pius XII geciteerd

Hij citeert uitvoerig het radiotoespraak van Pius XII. kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en zegt: “Ik denk aan de woorden van paus Pius XII in zijn radiotoespraak tot de regeringen en volkeren van de wereld, kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in augustus 1939, die wij ook thuis op de radio konden horen: “Met vrede gaat niets verloren. Door oorlog kan alles verloren gaan. Mensen moeten elkaar weer benaderen en onderhandelen. Als ze met goede wil en met respect voor elkaars rechten onderhandelen, zullen ze beseffen dat oprechte en energieke onderhandelingen altijd kunnen leiden tot eervol succes. ”
Franciscus geeft hierop commentaar met de woorden: “Maar de menselijke slechtheid had er toen noch nu oren naar om naar zulke heilige en wijze woorden te luisteren. Zes jaar later vernietigden twee atoombommen Hiroshima en Nagasaki.”

Het Vredesmonument in Hiroshima bezocht

In 2019 bezocht Franciscus het Vredesmonument in Hiroshima om te benadrukken: “We mogen niet toestaan ​​dat nieuwe generaties, inclusief de huidige, het verleden niet meer kennen, immers de levende herinnering kan helpen van generatie op generatie de slogan door te geven: nooit meer!”
Over het onderwerp verzoening: “We zijn allemaal zusters en broeders. Wrok mag niet de overhand krijgen. Elke oorlog heeft vergeving nodig om echt te eindigen, anders zal er geen gerechtigheid volgen, maar wraak!”

Franciscus citeert ook paus Johannes XXIII.

Op een ander punt benadrukt de 87-jarige: “Tegenwoordig zijn mensen daarentegen weer kortzichtig genoeg om de sfeer van de Koude Oorlog nieuw leven in te blazen. Men lijkt vergeten dat de wereld tientallen jaren op de rand van een verwoestende crisis heeft geleefd, slechts op een haar na konden we ontsnappen! Toch zijn er vandaag de dag opnieuw bedreigingen om atoombommen te gebruiken om de wereld bang te maken.’

In deze context citeert Franciscus paus Johannes XXIII, die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog in zijn vredesencycliek ‘Pacem in terris’ schreef: ‘Het is nauwelijks te geloven dat er mensen zijn die de verantwoordelijkheid voor vernietiging zouden durven aanvaarden en de verantwoordelijkheid voor de vernietiging op zich zouden nemen. Wat het lijden betreft dat met een oorlog gepaard gaat, kan men niet ontkennen dat er plotseling en onverwacht een oorlogsbrand kan ontstaan.” Franciscus zei: “We mogen nooit vergeten dat het gebruik van kernwapens ons allemaal tot verliezers zal maken, zonder uitzondering!”

beeld: dreamstime.com

bron: domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *