Vervolg: Religieuzen en veroudering

De kloosterstudie: De Duits-Oostenrijkse kloosterstudie onder leiding van Marc Luy wil de mechanismen van gezondheid, veroudering en levensverwachting onderzoeken. Op deze manier proberen de onderzoekers de sleutel te vinden tot zogenaamd succesvol ouder worden.

De betrokken onderzoekers verzamelen informatie uit het kloosterarchief zoals de geboortedatum, datum van binnenkomst en indien van toepassing de datum van vertrek of overlijden van betrokkene. Tegelijkertijd loopt er een onderzoek naar gezondheid en risicofactoren. Tot nu toe hebben 1.158 religieuzen (622 vrouwen en 536 mannen) uit 16 ordes in Duitsland en Oostenrijk deelgenomen.

Onderzoeksproject “De laatste levensfase van zeer oude religieuzen”

De religieuze studie: Ruth Mächler leidt het onderzoeksproject “De laatste levensfase van zeer oude religieuzen”, dat is gebaseerd op het lectoraat voor geestelijke verzorging en psychosomatische gezondheid aan de Technische Universiteit van München. Het project werd geïnitieerd door de Jezuïetenorde en de Sacre Coeur Zusters. Zij voerde diepgaande biografische interviews met in totaal 21 religieuzen (12 jezuïeten, 9 zusters) over de vraag hoe zij het ouder worden in de orde ervaren en hoe hun ervaringen kunnen worden doorgegeven.

Mächler heeft een intern rapport voor de opdracht geschreven, heeft momenteel twee academische papers in behandeling en een boek zal in het voorjaar van 2025 worden gepubliceerd. De gesprekken met religieuzen zijn bedoeld om te laten zien wat we van de zeer oude religieuzen kunnen leren over omgaan met het leven en ouder worden.

Waarom zijn religieuzen zo goed geschikt voor studies die zich bezighouden met de diverse aspecten van ouder worden? De redenen hiervoor staan ​​op de website van het kloosteronderzoek: ‘Een bijzonder belangrijk kenmerk van religieuze vrouwen en mannen is dat ze erg op elkaar lijken wat betreft hun levensomstandigheden. Ze verschillen bijvoorbeeld niet qua dagelijkse routine, dieet, woonsituatie, huwelijksleven. status, religieuze overtuiging en nog veel meer andere aspecten die de gezondheid en een lang leven beïnvloeden. Bovendien maken de monastieke archieven van veel gemeenschappen het mogelijk om de levens van hun leden te reconstrueren.’

Tips voor een goed leven op oudere leeftijd

Wat kan men van religieuzen leren met betrekking tot een vervullend en hopelijk gezond leven op oudere leeftijd?

Omarm het verouderingsproces: Geriatrisch onderzoeker Anna Corwin zegt dat de belangrijkste les die je van nonnen kunt leren is om het verouderingsproces volledig en op een positieve manier te omarmen. Er hard tegen vechten leidt tot stress en een verminderd welzijn.

Bron: domradio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *