Speculaties over het feit dat de paus geen preek houdt op Palmzondag

Waren het echt gezondheidsredenen?

Verrassend genoeg sloeg paus Franciscus zijn preek op Palmzondag over. Dit voedt speculaties over zijn gezondheid. Maar was zijn ademhalingsziekte werkelijk de reden? Sommige punten spreken dit tegen.

Spannende minuten stilte op het Sint-Pietersplein. In plaats van een preek gaf paus Franciscus de voorkeur aan eerbiedige stilte na het evangelie op Palmzondag. De beslissing kwam spontaan. Een paar minuten eerder nog had een medewerker van de persdienst van het Vaticaan het manuscript van de toespraak uitgedeeld aan de aanwezige journalisten.
Nu speculeren internationale en vooral Italiaanse media steeds meer over de gezondheid van de 87-jarige kerkleider. Maar was de ongebruikelijke stilte eigenlijk te wijten aan de luchtweginfectie waar Francis al ongeveer een maand last van heeft?

Zitten er politieke redenen achter?

Het weglaten van de preek kan ook politieke redenen hebben gehad. Passages in het preekmanuscript lieten enige ruimte voor interpretatie – bijvoorbeeld met het oog op de oorlog in het Midden-Oosten. Misschien wilde iemand in het Vaticaan of de paus zelf een nieuwe controverse vermijden. De internationale opwinding rond de uitspraken van Franciscus over Oekraïne, waar hij onlangs op aandrong op “de moed om een ​​witte vlag te hijsen” en te onderhandelen met internationale bemiddeling, is nog maar net afgenomen.
Het feit dat het Vaticaan de preek vervolgens non-existent verklaarde, spreekt voor een dergelijke achtergrond. In een verklaring na de dienst stond eenvoudigweg: “Aan het einde van de verkondiging van het lijden van de Heer volgens Marcus was er een moment van stilte en gebed voordat de viering werd voortgezet.”

De laatste tijd heeft Francis het zichtbaar moeilijk gevonden om te spreken en te ademen, maar hij komt nog steeds zijn afspraken na. Als hij zich te zwak voelt, neemt een assistent meestal het voorlezen van de toespraak over. Dit wordt meestal ingeleid door een paar persoonlijke verontschuldigingen van de paus zelf. Een andere variant is het verspreiden van de toespraakmanuscripten onder de deelnemers in het betreffende publiek. Als de paus een toespraak houdt – soms ingekort – mogen zijn weglatingen ook met officiële toestemming worden geciteerd.

Vragen over de pauselijke gezondheid

Er zijn tal van beproefde procedures bij gezondheidsproblemen. Francis heeft er zondag geen gebruik van gemaakt. Hij sprak zelf opnieuw het middaggebed na de mis uit en veroordeelde de terroristische aanslag bij Moskou als ‘laf’. Hij herinnerde zich het ‘gemartelde Oekraïne’ en de ‘Gazastrook, die zo veel lijdt’, evenals ‘vele andere oorlogsgebieden’.
Ondertussen blijven de Italiaanse Vaticaan watchers speculeren over de pauselijke gezondheid. Wilde hij simpelweg zijn aanwezigheid op het Sint-Pietersplein inkorten door de preek achterwege te laten? Of lijdt hij aan een ernstiger ziekte? Zijn darmchirurg werd geïnterviewd, evenals medewerkers uit zijn omgeving. Ze wegen het allemaal zwaar.

Francis leek zondag geen haast te hebben. Na de mis begroette hij de aanwezige kardinalen en reed vervolgens met de pausmobiel door de menigte op het Sint-Pietersplein. Zijn gezondheidsproblemen waren nauwelijks merkbaar. Of hij met zijn stille toewijding de woorden over het lijden en de dood van Jezus in werking wilde laten treden – of dat er belangrijke politieke redenen waren om de preek niet voor te lezen, blijft een raadsel.

bron: domradio

beeld: Vatican Media, paus op palmzondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *