Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

column door J.W.Wits in het Nederlands Dagblad |

De Franse kranten stonden er vol van: maar liefst 7135 volwassenen lieten zich tijdens de paasdagen dopen in een rooms-katholieke kerk. Dat was 31 procent meer dan een jaar geleden en het dubbele ten opzichte van 2021. 

‘In een snel veranderende, vaak gedesoriënteerde wereld en een kerk die niet minder gedesoriënteerd is, kan het zijn dat de Heer heeft besloten het voortouw te nemen’, reageerde een verbaasde Franse bisschop. …… 

Misschien nog wel het meest dramatische cijfer dat het Kaski naar buiten bracht, was het aantal kerkelijke huwelijken, dat in 2022 uitkwam op 970 bruidsparen. Op de 70.600 burgerlijke huwelijken die in Nederland werden gesloten, geeft dus slechts 1,37 procent van de bruidsparen er een rooms tintje aan. De ruim drie miljoen Nederlanders die zichzelf nog katholiek noemen, lijken het kerkelijke huwelijk massaal links te laten liggen. 

Mogelijk speelt daarbij mee dat het beeld bestaat dat de Katholieke Kerk geen echtscheiding (er)kent. Weliswaar is er de mogelijkheid een huwelijk nietig te laten verklaren, maar die weg wordt door weinigen bewandeld. 

Bij zo’n nietigverklaring wordt ook niet gekeken naar het verloop van het huwelijk, maar vooral naar het moment van de huwelijkssluiting.

Lees de gehele column

beeld: aameadviseurs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *