Zwitserland: Kerk richt nationale synodaliteitscommissie op

De katholieke kerk in Zwitserland wil meer gemeenschappelijk zijn. Om de synodaliteit “als kerkelijke stijl voor besluitvormingsprocessen” te bevorderen, richt zij een nieuwe commissie op – in eerste instantie voor een proefperiode van vijf jaar. De Bisschoppenconferentie heeft aangekondigd dat 30 mensen uit verschillende regio’s en gebieden deel zullen uitmaken van de Synodaliteitscommissie.

Geïnspireerd door de impuls die paus Franciscus sinds 2021 aan de kerk geeft, wil de katholieke kerk in Zwitserland ook synodaliteit promoten “als kerkelijke stijl voor besluitvormingsprocessen”. Dat hebben de Zwitserse Bisschoppenconferentie (SBK) en de Rooms-Katholieke Centrale Conferentie van Zwitserland (RKZ), de koepelorganisatie van de kantonale kerken, woensdag in een gezamenlijk communiqué bekendgemaakt.

Predikanten en gelovigen samen

Spiritualiteit zou ook een rol moeten spelen in de besluitvormingsprocessen van de kerk. “De spirituele benadering is het luisteren naar de Heilige Geest combineren met het luisteren naar de stem van het volk”, schrijven de twee hoogste autoriteiten van de kerk in Zwitserland. Kerkelijke functionarissen en gelovigen probeerden in een “gemeenschappelijk proces de betekenis van het Evangelie van Christus te herontdekken en vruchtbaar te maken voor de missie van de kerk”.

SBK en RKZ zorgen samen voor de randvoorwaarden voor de synodale testfase. Ze hebben een statuut aangenomen dat de Synodaliteitscommissie in staat stelt haar mandaat uit te oefenen en de strategische verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de implementatie van de synodale testfase. Deze fase is beperkt tot vijf jaar.

De Bisschoppenconferentie benoemt 30 leden

Ook zorgen zij voor de financiering en het eigen beheer. Deze zal worden gevestigd in het Zwitserse Pastoraal Sociologisch Instituut (SPI) in St. Gallen. De commissie zal bestaan ​​uit dertig mensen die later dit jaar door de Bisschoppenconferentie zullen worden benoemd. Volgens de aankondiging moeten ze de verschillende taalregio’s, jongeren- en volwassenenorganisaties vertegenwoordigen of een connectie hebben met migratie. Vertegenwoordigers uit de wetenschappelijke theologie en de liturgie, maar ook uit verschillende domeinen van de pastorale zorg, zullen eveneens lid zijn van de commissie.

Vormen van synodaal overleg ontwikkelen

Een bureau bestaande uit vijf leden zal de onderneming voorbereiden en de opdrachten van de commissie uitvoeren. In de mededeling worden de verschillende taken van de toekomstige Commissie opgesomd. De belangrijkste taak is om het synodale proces op nationaal niveau vorm te geven en de ervaringen te evalueren. Bovendien moet het het universele synodale proces van de kerk volgen en het vruchtbaar maken voor het werk in Zwitserland.

Zij zou onder meer ook geschikte vormen van synodaal overleg en besluitvorming moeten ontwikkelen en testen. “Er moeten prioriteiten worden ontwikkeld voor de vernieuwing van de katholieke kerk in Zwitserland”, zegt het rapport. De commissie moet ook aanbevelingen doen over mogelijke maatregelen.

Afgelopen zomer was al bekend dat de SBK en RKZ een landelijke synodaliteitscommissie wilden gaan vormen.

bron: kath.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *