Medische zorg transgender jongeren, gebaseerd op Nederlandse aanpak, schiet te kort

Resultaat groot Brits onderzoek

Een Britse overheidscommissie oordeelde deze week vernietigend over de medische zorg voor transgender jongeren. Daarom doen Britse artsen het gebruik van puberteitsremmers in de ban, een behandeling die wel bekendstaat als de ‘Dutch approach’.

door Ellen de Visser in de Volkskrant

Waarom werd de commissie opgezet?

Net als in veel andere Europese landen kreeg Groot-Brittannië in korte tijd te maken met een enorme toename van het aantal transgender jongeren: het aantal aanmeldingen vertwintigvoudigde in tien jaar tijd. De nieuwe aanmelders hadden bovendien een ander profiel. Waar het vroeger vooral ging om jongeren die al sinds hun kindertijd kampten met genderdysforie (een sterk gevoel van onvrede over het geboortegeslacht) melden zich de laatste jaren steeds meer geboren meisjes die pas in hun tienerjaren het gevoel hebben gekregen dat ze in het verkeerde lichaam zitten. Vaak hebben zij bijkomende (psychiatrische) problemen.

De gezaghebbende kinderarts Hilary Cass kreeg de opdracht uit te zoeken hoe dat komt en wat er eigenlijk bekend is over het effect van de medische behandeling van transgender jongeren. Zij kunnen puberteitsremmers krijgen, waarmee lichamelijke veranderingen worden stopgezet, waarna ze vanaf hun 16de hormonen van het wensgeslacht kunnen gaan gebruiken. Die aanpak is ooit bedacht door Nederlandse artsen en wereldwijd overgenomen……

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten van het Cass-rapport?
De commissie deed voor het eerst een onafhankelijke wetenschappelijke analyse van al het internationale onderzoek naar puberteitsremmers en geslachtshormonen. Cass concludeert dat sprake is van ‘een wankel fundament’. …. …de Britse commissie ook kritiek op het Nederlandse onderzoek. Een controlegroep ontbrak en alle jongeren kregen psychische hulp. Daardoor valt niet goed vast te stellen waardoor het uiteindelijk beter met ze ging.

lees het artikel in het Nederland Dagblad

LEES OOK

Geselecteerd door de redactie

TRANSGENDERZORG De behandeling van transgender jongeren in Nederland werd geprezen. Nu groeit de kritiek op ‘the Dutch approach’

NIEUWS
Radboud Universiteit: te snel medicalisering van transgender personen in Nederland

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/medische-zorg-transgender-jongeren-gebaseerd-op-nederlandse-aanpak-schiet-te-kort-blijkt-uit-groot-brits-onderzoek~b7cbf7e8/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *