Katholieken in Duitsland hopen op hervormingen in de kerk

“Grotere vrijheid van het Vaticaan gewenst”

Katholieken in Duitsland rekenen op veranderingen in het kerkelijk leven. Ze zijn er ‘met grote unanimiteit’ van overtuigd ‘dat de Kerk een proces van hervorming en vernieuwing nodig heeft om recht te doen aan haar missie’.

Dat staat in een rapport dat woensdag door de Duitse Bisschoppenconferentie is gepubliceerd. Het tien pagina’s tellende document is bedoeld als een samenvatting van de papieren uit de Duitse bisdommen met het oog op de door paus Franciscus geïnitieerde wereldsynode.

Grotere rol voor vrouwen, veranderingen in de seksuele leer van de kerk

Concreet roepen Duitse katholieken onder meer op tot meer participatie binnen de kerk, een sterkere rol voor vrouwen en veranderingen in de seksuele leer van de kerk. Dit komt grotendeels overeen met de onderwerpen die zijn besproken op het synodale pad van de katholieke kerk in Duitsland, dat in 2019 begon. Het rapport zegt: “Het is duidelijk merkbaar dat zowel de discussies als de resoluties van het Synodale Pad van de Kerk in Duitsland en het Synodale Pad van de Universele Kerk een impuls hebben teweeggebracht in alle plaatselijke kerken.”

Grotere vrijheid van het Vaticaan gewenst

Tegelijkertijd is een grotere vrijheid van het Vaticaan gewenst. Het bisschoppenconferentiedocument citeert een verklaring van het bisdom Mainz: “Ondanks talrijke pastorale kwesties die wereldwijd tijdens de synode aan de orde zijn gesteld, zou een grotere beslissingsmacht voor de respectievelijke plaatselijke kerken nuttig zijn.”

De Oostenrijkse Bisschoppenconferentie had haar samenvatting vorige week al gepubliceerd. Dienovereenkomstig is
de stemming onder katholieken in het buurland vergelijkbaar. De landenrapporten zullen worden opgenomen in de tweede en laatste algemene vergadering van de Bisschoppensynode in oktober in het Vaticaan. 

Op de site van de Duitse bisschoppenconferentie zijn de rapporten te lezen.

bron: domradio.de
beeld: Symbolische afbeelding Hervorming/ © sulit.photos ( shutterstock )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *