Paus kondigt heilig jaar af: ‘Moge hoop onze dagen vullen!’

Tijdens een ceremonie voor de heilige deur in de Sint-Pietersbasiliek op Hemelvaartsdonderdag kondigde paus Franciscus plechtig het komende jubileumjaar 2025 af, met de publicatie van de bul – “Spes non confundit. De hoop doet leven”. De bul werd overhandigd aan de aartspriesters van de pauselijke basilieken en vertegenwoordigers van de bisschoppen van de wereld.

Door Christopher Wells voor Vatican Media

‘Hoop’ is het overkoepelende thema van het komende gewone jubileum van 2025, een thema dat tot uiting komt in de openingswoorden van de Bull of Indiction , getiteld ‘Spes non confundit’. Lange passages uit de Bull werden voorgelezen voorafgaand aan de Vespers op Hemelvaartsdag, tijdens een ceremonie waarin het document plechtig werd overgedragen aan de aartspriesters van de vier pauselijke basilieken, de pro-prefecten van het dicasterie voor evangelisatie en vertegenwoordigers van de bisschoppen van de wereld. .

Paus: Moge het Jubeljaar een tijd zijn om hoop te herontdekken, te verkondigen en op te bouwen

In Spes non confundit kondigt paus Franciscus aan dat het jubileumjaar zal beginnen met de opening van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek op kerstavond 2024.
Later, op 29 december, zal de paus de heilige deur van de aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, de kathedraal van Rome, openen. Op dezelfde dag zal in elke kathedraal en co-kathedraal over de hele wereld de mis worden opgedragen door de plaatselijke bisschop ter gelegenheid van de opening van het jubileum.
Op het Hoogfeest van Maria, de Moeder van God, 1 januari 2025, zal paus Franciscus de Heilige Deur openen voor de Basiliek van Sint-Maria-Majoor, terwijl de Heilige Deur voor de Basiliek van Sint-Paulus Buiten de Muren wordt geopend op zondag 5 januari. de wake van Driekoningen.

“In de loop van het jaar”, schrijft paus Franciscus, “moet alles in het werk worden gesteld om het Volk van God in staat te stellen ten volle deel te nemen aan de verkondiging van de hoop op Gods genade en aan de tekenen die getuigen van de doeltreffendheid ervan.”

Het jubileum eindigt in de specifieke kerken over de hele wereld op 28 december 2025, waarbij de Heilige Deuren van Sint-Jan van Lateranen, Sint-Maria-Majoor en Sint-Paulus buiten de Muren op diezelfde datum worden gesloten.

En ten slotte wordt het jubileumjaar in Rome afgesloten op het Hoogfeest van Driekoningen, 6 januari 2025.

Lees het volledige artikel met fragmenten uit de inhoud van de toespraak van de paus.

brom en beeld Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *