Paus ontmoet Oekraïense en Palestijnse kinderen

Ongeveer dertig kinderen uit Oekraïne, Palestina, Wit-Rusland en Indonesië hadden een ontmoeting met paus Franciscus, afgelopen zaterdag. Ondanks alles brachten ze een boodschap van hoop.

Door Alessandro De Carolis

Kinderen die ledematen missen zitten rustig voor de paus, blij dat ze voor een keer op een plek kunnen zijn waar ze zich kunnen vergapen aan een prachtig gebouw in plaats van te leven in angst voor bommen. Pater Marcin Schmidt, die dit bezoek regelde als onderdeel van Wereldkinderdag, sprak met Vatican News over hun ervaringen.

Paus Franciscus ontmoet de kinderen

Paus Franciscus ontmoet de kinderen

De omhelzing van een grootvader

Pater Schmidt omschreef het welkom van de paus als volgt: “De Heilige Vader verwelkomde ons met een grote glimlach en grote vreugde, zoals een grootvader zijn kleinkinderen omhelst.”Terwijl pater Schmidt tijdens de audiëntie de kinderen en hun tragische verhalen introduceerde, antwoordde paus Franciscus zachtjes met ‘verschrikkelijk’.
Onder de kinderen, sommigen uit een ziekenhuis in Lviv, Oekraïne, waren er die ledematen en ouders hadden verloren. Ze werden vergezeld door hun artsen, die pater Schmidt prees voor hun levensreddende werk.

De paus kust een kind tijdens de bijeenkomst

Symbolen van veerkracht

Onder de groep bevond zich Yana, een meisje dat een maand geleden de Boston Marathon liep met beenprothesen.

Paus Franciscus merkte op dat Oekraïense kinderen vaak moeite hebben om te glimlachen, maar toch in Yana een symbool van hoop en veerkracht zagen.

Pater Schmidt benadrukte ook de donkere kant van hun ervaringen, waarbij hij de gruwelijke realiteit noemde van kinderen die voor organen worden verkocht en ouders die hun kinderen als handelswaar verhandelen.

Een viering van de kindertijd

Ondanks hun ontberingen was de dag een feest voor de kinderen, die naar paus Franciscus glimlachten op een manier zoals alleen kinderen dat kunnen. Pater Schmidt noemde het de ‘Orde van de Glimlach’, een internationale onderscheiding die door kinderen aan volwassenen wordt uitgereikt. Paus Franciscus ontving deze onderscheiding vier jaar geleden. Pater Schmidt sloot de audiëntie af door de paus te bedanken voor zijn gastvrijheid. De paus antwoordde in het Oekraïens: “Slava Isusu Khrystu“, “Geprezen zij Jezus Christus”.

bron: Vatican News
beeld: Vatican Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *